HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.12.15. 22:41 amikeruletunk

Színpompásabb lesz a PIK

 Pályázati úton nyert pénzt az önkormányzat arra, hogy a PIK-ben egy képzőművészeti alkotást állítson fel. A 200 ezer forintos támogatást egy üvegművész házaspár, Borbás Dorka és Lukácsi László nyerte meg.


A közösségi ház ma

Az NKA, miután a bővítésre és felújításra váró Pestszentimrei Közösségi Házat (PIK) méltó helynek ítélte meg egy műalkotás helyszíneként, azon nyomban kiírta a pályázatot annak megvalósítására is. A nyertes pályázóknak 2012. június 30-ig kell elkészülniük a pályázati munkával, amelynek a tervei természetesen már készen vannak. Mivel a műalkotás kivitelezési költségeit is az NKA állja, az önkormányzatnak erre sem kell pénzt fordítania. 
– Nagyon örülök a nyertes pályázatnak, mert a tervek teljesen megegyeznek a PIK belső terének a koncepciójával. 2005-ben Magyar József helyi képzőművész készített egy képet, amely azóta a közösségi ház szín- és látványvilágának az alapját képezi – mondta Ódor Katalin, a közösségi ház igazgatónője. – Maga a nagyméretű festmény egy vidám, nagyon sokszínű alkotás. Annak idején József azt mondta, azért, mert mi is ilyen sokszínűek vagyunk. Meghatódtam a gondolattól, hogy egy művész elismeri alkotásában a munkánk lényegét, azt, amit mi is gondolunk magunkról. Később a PIK előterének belsőépítészetét a festményhez hangolva alakítottuk ki. Borbás Dorka színes üvegtáblája pedig remekül illeszkedik ebbe a koncepcióba 

Éjszakák és nappalok


A műalkotás látványterve

Az új közösségi ház minimal art stílusú lesz. Az egyszerű építészeti formákat fehér, szürke és bézs színben álmodta meg a Boczkó Építésziroda. Ehhez remekül fog illeni az egész épületet átszelő, összekötő üvegfolyosót lezáró színes üvegkompozíció is. A 2,5–3,5 méteres üvegfelület LED-es technológiával lesz megvilágítva, s egy megadott program alapján szürkület után változó színekben fog pompázni.
– Világosban és sötétben egészen más képet mutat majd. Az üvegkompozíció egyesével megmunkált tükörlapocskából áll, amelyek a nap ívét követve a természetes fény hatására mindig más képet vetítenek a környező falakra. Este pedig a természetes fény szerepét a LED-megvilágítás veszi át. Az üvegnégyzetek egyedi fényforrásokat kapnak, lehetővé téve a finom árnyalatú programozást – osztotta meg velünk a részleteket Borbás Dorka.




Kellemes meglepetés


Az NKA pályázata nagyon konkrét volt, talán egy kicsivel pontosabb is a kelleténél, ugyanis a kiírásban az is szerepelt, hogy a folyosó záró üvegfelületét csiszolt üvegprizmákkal kell beborítani valamely kompozíciós elv alapján.
– A MOME-n Lukácsi László Ferenczy- és Fujita-díjas üvegművésznél diplomáztunk a férjemmel. Mivel huszonéve foglalkozunk üveggel, rögtön tudtuk, hogy a terv így nem kivitelezhető, mivel a ragasztás nem bírja majd az esetleges hőingadozást és az UV-fény romboló hatását. A pályázatunkat ezért kiegészítettük az általunk alternatívaként ajánlott verzióval, mivel azt sokkal biztonságosabbnak véltük, miközben az újszerű, izgalmas esztétikai élményt is garantálja. Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy elismerték a módosításainkat, és megnyertük a pályázatot – mesélt a kezdetekről a művész.

Kívülről is felragyog a PIK

A közösségi ház homlokzata szintén megváltozik, perforált fémborítást kap, ami egyrészt praktikus, mert hirdetések helyezhetők el rajta, másrészt a semleges hatása révén ellensúlyozza az utcai front zsúfoltságát. 
– Örülünk, hogy remekül be lehet „ledezni”, reklámokat, hirdetőtáblákat, különböző felhívásokat helyezhetünk el rajta. A távolabbi terveink között digitális hirdetőtábla kihelyezése is szerepel, amelyre a lakosságot érintő információk kerülnének ki – vetítette előre a jövőt Ódor Katalin.

Városkép

komment

süti beállítások módosítása