HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.12.13. 04:52 amikeruletunk

Takarékos, mégis hatékony gazdája van a kerületnek

 A széttagoltság pazarló gyakorlatát szüntette meg az új önkormányzat idén saját cégei egyesítésével, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. létrehozásával, amelynek vezérigazgatója, Banyár László az eddigi eredményekről beszélt.

– Mi a feladata egy Városgazdának?
– A Városgazda Zrt. mára egy személyben felel az önkormányzati vagyon kezeléséért, működtetéséért, műszaki karbantartásáért és fejlesztéséért – szögezte le Banyár László. – Az alapfeladatainkat öt divízióban látjuk el, amelyek közül a vagyonkezelési részleg foglalkozik az önkormányzati lakások kezelésével, illetve a mintegy 400 önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség és telek bérbeadásával. A műszaki divízió – amely több mint 50 fős szakembergárdát felmutató egységgé vált – az önkormányzati ingatlanok műszaki karbantartási és felújítási feladatait látja el. A sport- és rendezvénydivízió végzi a kerületi uszodák, sportcsarnokok és más létesítmények (például a Bókay Kert, a Rózsa Művelődési Ház) működtetését, s olyan rendezvények lebonyolítását, mint amilyen a Szeptemberi Kóstoló volt. A városüzemeltetési divízió foglalkozik az utak, járdák, parkok, közterek fenntartásával, a médiadivízió pedig kiadja a Városkép című lapot, és működteti a kerületi televíziót (TV18). 
– Mit kellett módosítani a korábbi cégvezetési gyakorlathoz képest?


Banyár László: Alapvető szemléletváltásra volt szükség

– Alapvető szemléletbeli változtatást kellett végrehajtanunk, ami nem ment egyik napról a másikra, hiszen a kollégák gondolkodásmódját is át kellett állítani. Az előző vezetőség idején a legtöbb munkát alvállalkozók végezték el. Emiatt korábban sokan feleslegesnek érezték magukat, és állandóan azt várták, mikor építik le őket. Mi viszont – már csak azért is, mert lényegesen kevesebb pénzből kell ugyanazokat a feladatokat megoldanunk, mint az elődeinknek – azzal indítottunk, hogy ahol csak lehetett, felszámoltuk az alvállalkozói rendszert, és amit csak lehetséges, azóta is a saját munkavállalóinkkal végeztetünk el. Erre a kihívásra nem volt mindenki felkészülve, de a legtöbben fel tudták venni az új ritmust. Az átállás persze nem ment zökkenők nélkül. Azt gondolom, hogy jövőre még eredményesebbek lehetünk. 

Internetes visszaélés

– Támadások is érték a társaságot, mint például az az interneten megjelent cikk, amelyben felrótták, hogy sok a hulladék az utcákon, nem működik jól a kommunális hulladék elszállítása.
– Ha valaki szemetet keres, az bármikor fog találni. Ha valakinek az a célja, hogy ezzel hangulatot keltsen, az kiönthet egy vödör szemetet, aztán lefényképezheti, s felteheti az internetre úgy, mintha az hónapok óta ott lenne. Sajnálatos, ha az ilyenfajta hangulatkeltésben olyanok is részt vesznek, akiket egyértelműen a sértettségük vezérel – például azért, mert több előző időszakbeli viselt ügyükből kifolyólag különféle hatóságok nyomoznak utánuk. Azt már nem nagyon fejtik ki ezeken a fórumokon, hogy az előző években eladósított kerület jelenleg sokkal kevesebb pénzt fordíthat például a közterületek fenntartására, mint korábban. Az önkormányzat költségvetését igen erősen meg kellett nyirbálni 2010-ről 2011-re, és ez minket is érintett.
– Mekkora összegről van szó?
– A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. idén körülbelül 300 millió forinttal kevesebb pénzből, idén 1,4 milliárd forintból gazdálkodik. Eközben az ellátandó feladataink köre még bővült is. Azt gondolom, hogy a hatékonyság javulását ez egyértelműen mutatja.

Megoldások saját erőből  

Tízmilliókat takarítottak meg

 A saját szakembercsapatnak köszönhetően olyan feladatokat is elvégeztek, amelyek korábban nem voltak lehetségesek. Ilyen volt például a kerületi munkaügyi központ épületének, a Bambi bölcsődének vagy a Havanna-lakótelepi Match áruház által bérelt létesítménynek a tetőfelújítása. Ezeket a munkákat a korábbi 8-10 millió forintos külsős árajánlatokkal ellentétben szinte anyagárból, 1-2 millióból sikerült megoldani. Akárcsak néhány intézmény (Vörösmarty általános iskola, Kastélydombi általános iskola, Dráva óvoda) elöregedett szennyvízcsatornájának a cseréjét is. 



– Mi tudnak tenni annak érdekében, hogy a takarékosság ne menjen a színvonal rovására? 
– Ahol lehet, spórolunk, megpróbáljuk a belső munkaerőforrásainkat használni, ami által egyébként több szakirányú munkahelyet is sikerült teremteni. Az egyértelműen pazarló juttatásokat megszüntettük. Ilyen volt például a műszaki divíziónál a saját gépkocsi használatára adott pénz, ami többnyire éppen annyi volt, mint az autó havi törlesztési díja. Az ilyen megszorításoknak senki sem örül, de vállaltuk ezt. Az embereink jelentős része megértette a takarékossági intézkedések szükségességét, és partner volt. 
– Milyen feladatok várnak 2012-ben önökre?
– Energetikailag korszerűtlenek a közintézmények, ezért olyan felújításokat kell végrehajtani, amelyek csökkentik az energiaigényt és a fenntartási költségeket. Ha sikerül megvalósítani ezeket a beruházásokat, akkor jelentős összegeket tudunk megspórolni a kerületnek.

BP18

 

komment

süti beállítások módosítása