HTML

2012.10.19. 01:11 amikeruletunk

Nagyobb lehet a tisztaság


1974_0.jpgTizenegy szelektív hulladékgyűjtő szigetet kerítenek be az önkormányzat kérésére a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkatársai, hogy illetéktelenek ne tudják kiszedni azokból a szemetet.

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén tapasztalható gondok eléggé ismertek. Első lépésként Lévai István Zoltán alpolgármester kérésére figyelőszolgálatot hozott létre a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. a rendőrség, a közterület-felügyelet, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat, a lőrinci, az erzsébet-bélatelepi és az imrei polgárőrség összefogásával. Mindez azonban önmagában nem elég, hiszen lehet minden gyűjtőszigetet 24 órában őrizni vagy figyelni.
A probléma nemcsak kerületünkben jelentkezik, hanem szinte mindenhol, ahol színes szemétgyűjtők találhatók. A legnagyobb gondot az okozza, hogy – elsősorban a hajléktalanok – felborogatják azokat, majd miután kiszedték a számukra értékes hulladékot, gusztustalan szemétkupacokat hagynak maguk után. 

A gyűjtögetők elsősorban a fémdobozokat, a műanyag palackokat és az üvegeket keresik, mert ezekből tudnak néhány forintot összeszedni, hogy valamennyire fenntartsák magukat. Ez a viselkedés sajnos még érthető is, de a felborogatott kuka és a szemét ott marad, nem beszélve arról, hogy a környezetszennyezésen és a rongáláson túl a zajos tevékenység is zavarja a lakók nyugalmát. Ezt igyekszünk a jövőben megakadályozni azzal, hogy az önkormányzat megrendelésére 11 szelektív szigetet úgynevezett kalodával kerítünk be – mondta Péntek Tamás, a Városgazda Zrt. Városüzemeltető Divíziójának vezetője.
A Barcika téren már korábban elkészült egy kaloda, és az újak is ehhez hasonlóak lesznek, a vasrudak betonba ágyazva védik majd a színes szeméttárolókat. A megoldás egyszerű, olcsó, de hatékony, mert amíg a szemétszállító autó daruval ki tudja emelni az ürítéshez a tárolókat, addig emberi erővel ezután már nem boríthatók fel.

PA-BP18

komment

süti beállítások módosítása