HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.11.10. 03:44 amikeruletunk

Eltűnhetnek a kommunista utcanevek

Több mint húsz éves probléma végére kerülhet pont egy fideszes és KDNP-s politikusok által beterjesztett módosítás kapcsán. Az új helyi önkormányzatokról szóló törvény - a tervezet szerint - ki fogja mondani, hogy közterület és közintézmény nem viselheti olyan személyek nevét, akik a XX. századi totalitárius rendszerek megalakításában vagy fenntartásában szerepet vállaltak.

 

Mint azt Stágel Bence kereszténydemokrata képviselő elmondta: sajnos napjainkban is különös időutazásban vehetünk részt, ha az országban bizonyos közterület elnevezésekkel találkozunk. Hozzátette: ezek az utcanevek a XX. századról szóló történelemkönyvek fekete lapjaira való nevek és fogalmak kellene, hogy legyenek. Az országgyűlési képviselő a szerdai sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy azsakutca.iksz.net honlapon gyűjtötték össze a totalitárius rendszerekhez köthető személyekről és szimbólumokról elnevezett köztereket. A módosítás 2012 július 1-jétől hatályos.

Stágel Bence felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényjavaslat tartalmazza az általános illetékmentességet arra az esetre, amikor közterületi névváltoztatás miatt kell hatósági igazolványt  - például lakcímkártyát – kicserélni.

 

 

 

Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, „az 1990-ben lezajlott változások csak félmegoldásokat hoztak”. Mint mondta, a demokráciában nehezen megy a változás, főleg akkor, ha a rendszerváltozás után sokan a helyükön maradtak az előző rendszer irányítói közül.

 

 

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy az utcák elnevezései mellett számos közintézmény neve is „méltatlan a demokráciában”. Ezeket kell most végre megváltoztatni, hogy tiszta helyzetet teremtsünk – jelentette ki Csöbör Katalin. Hozzátette: ezzel is szeretnék jelezni, hogy a „nemzetközi szocializmus semmivel sem különb, mint a nemzeti szocializmus”.
 

 

 

 

Sági István fideszes országgyűlési képviselő elmondta, 2002-ben martfűi önkormányzati bizottsági tagként már azon dolgozott, hogy eltűnjenek a kommunista diktatúra emlékét őrző elnevezések a városból, ám akkor nem támogatták az ezzel kapcsolatos indítványokat. Emlékeztetett arra is, hogy 2009-ben Vörös ködben a Tiszazug címmel dokumentumfilmet forgattak a témáról.

Bízom benne, hogy a mostani törvényjavaslat hatályba tud majd lépni, és végre megváltozhatnak ezek az utcanevek – emelte ki Sági István.

 

 

 

Baranyai Zsolt, a zsakutca.iksz.net honlap szerkesztője beszámolt arról, hogy több mint 1000 utcanevet gyűjtöttek össze, ezekből 500-at már meg is lehet találni a portálon. Összegyűjtöttük  a neveket, az életrajzokat, a hozzánk beérkezett javaslatokat, és egy térképet is készítettünk, ahol bejelöltük az érintett területeket – ismertette az eddig elvégzett munkát.

Baranyai Zsolt kiemelte, hogy Martfű vezetése úgy döntött, megváltoztatja a totalitárius rendszerekre emlékeztető utcák neveit, mert „belátták, hogy a településükre érkező látogatók visszatetszéssel, ellenérzéssel fogadják, ha lépten-nyomon a kommunizmust idéző, már-már kicsit komikus utcanevekkel találkoznak”. November 15-én a Lenin utcát Gesztenye sorra fogják átnevezni – emelte ki.

Ha a lakossági igény találkozik a politikai szándékkal, akkor elérhetjük, hogy Magyarországon senkinek ne kelljen szégyenkeznie az utcanévtáblák és a közterületek elnevezése miatt – húzta alá Baranyai Zsolt.

Újságírói kérdésre válaszolva Stágel Bence elmondta, a szubszidiaritás elvét követve szeretnék a helyi önkormányzatokra bízni az érintett közterületek és intézmények új elnevezését.

 

komment

süti beállítások módosítása