HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.09.12. 20:40 amikeruletunk

Orbán bejelentette az országvédelmi akciótervet

Az ország megújítása önmagában is nagy feladat, de az euróválság csak tovább szaporítja a teendőket – mondta el napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor hétfőn a parlamentben. A miniszterelnök bejelentette: zéró toleranciát és hajtóvadászatot hirdetnek az uzsorások ellen, javasolják a Btk. módosítását és azt, hogy 30 százalékos THM felett ne lehessen hitelt nyújtani. Emellett központi ármegállapítást vezetnének be a szemét-, víz- és a csatornadíjak esetében is.

Nehéz időszakban kezdi meg munkáját az Országgyűlés. Az ország megújítása önmagában is nagy feladat, de az euróválság csak tovább szaporítja a teendőket – hangsúlyozta a miniszterelnök. „A kormány és én tudatában vagyunk a helyzet súlyosságának. Sokakat ejt kétségbe az euróválság újabb hulláma. Tudom, hogy sokan vannak, akik veszélyben érzik a megélhetésüket” – vélte a miniszterelnök. Orbán szerint mindenki régóta várja közös ügyeink jobbra fordulását, azonban újabb veszélyekkel kell szembenéznünk. „Senki ne veszítse el a reményt, mert le fogjuk győzni ezt a válságot is” – tette hozzá. Orbán rámutatott arra is, hogy az idén már két lépésben csökkentették az államadósságot, ami minden veszély forrása. A válságot inkább mi fogjuk legyőzni – tette hozzá a miniszterelnök.

Magunkért kell dolgozni

Elmondta, itt az ideje, hogy a magyarok végre magukért, ne pedig másokért dolgozzanak. „Elég erősek vagyunk, hogy álljuk a sarat. Kiállunk bárkivel szemben a magyar emberekért. Aki a magyarok kárára spekulál, az rossz lóra tesz. A magyarokkal immár nem érdemes tengelyt akasztani” – hangsúlyozta Orbán Viktor, majd hozzátette: „Azt kell mondanunk az embereknek, kiállunk értetek – a parlamentben is.” 

Kiemelte, a legtöbb európai országban nagy a baj, hatalmas az eladósodottság. „Európa nagy bajban van, de nálunk nem ez a helyzet. Két lépésben sikerült törleszteni az államadósság egy részét, így a kitűzött cél negyedét már sikerült is teljesíteni.”

A mostani válság egyszerre jelent veszélyeket és lehetőségeket – mondta Orbán Viktor. A veszélyek elsősorban a devizahitelesekre leselkednek. A kiszámíthatatlanság elviselhetetlenné teszi helyzetüket. Erre nem lehetett felkészülni. Másodsorban a vállalkozások is nagy veszélyben vannak, de lehet tartani az árak ugrásszerű emelkedésétől is – hangsúlyozta, hozzátéve, az uzsorásoktól szintén tartani lehet. Orbán elmondta még: fel kell készülni a forint ellen külföldről érkező spekulatív támadásokra is.

Gyorsítani kell

Orbán Viktor a lehetőségekről elmondta: először is gyorsítani kell a megújulási folyamaton, így hamarabb emelkedhetünk a megerősödő országok közé, merészebben állhatunk elő új megoldásokkal. A világ átrendeződik az euróválság közepette, így lehetőség van új szövetségeket megkötni. Orbán megjegyezte, megfelelő politika esetén több lehetőség juthat a hazai vállalkozásoknak. Kiemelte, most egyetértés van az adósság lefaragását illetően. A magyarokra jellemző, hogy baj esetén képesek eredményesen összefogni, jó példa erre a vörösiszap-katasztrófa. Új nemzeti szolidaritási rendszert alkotunk – mondta el a kormányfő.

Országvédelmi akciótervet jelentett be Orbán

A Fidesz–KDNP-frakció javaslatokat tett a problémák megoldására, melyeket a kormány kiegészített és egy országvédelmi akciótervbe rendezett, amelyet hat fejezetbe gyűjtött a kabinet – mondta el Orbán Viktor. A miniszterelnök az első lépésnek az uzsorások elleni „hajtóvadászatot” nevezte, amelyet többek között a Btk. szigorításával szeretnének elérni. Elfogadhatatlannak tartja, hogy az ország egyes területein bűnbandák élősködnek a legszegényebbeken. A miniszterelnök kiemelte, hogy véleményük szerint a felemelkedésre az egyetlen út a tisztességes munka. Emellett bejelentette, hogy a segélyezés rendszerét megváltoztatják, a készpénzt háttérbe szorítják, s a természetbeni juttatások mértékét növelik. Orbán Viktor emellett kiemelte, hogy beszüntetik a 30 százalékos THM fölötti hitelezést.

A második pontként a „maximalizált rezsit” említette. A kormányfő kiemelte, hogy a szolgáltatókat privatizálták, ezért a közérdekek helyére a magánérdekek léptek, amelyek megfojtják a családokat. A kormány ezért a villany, a gáz és a távhő ára mellé a szemét-, a víz- és a csatornadíjnak is maximalizálja az árát.

A kétharmados stabilitási törvényt említette harmadik pontként. A miniszterelnök elmondása szerint a tervezet az egészségügy, a nyugdíjrendszer, az adórendszer és az önkormányzati rendszer összehangolt működési rendjét biztosítja.

Fix árfolyamon lehet törleszteni

Negyedszer az otthonvédelmi tervet ismertette a miniszterelnök. Korábban megvédték azokat, akik nem tudták fizetni a devizahiteleiket azzal, hogy a kilakoltatási moratórium meghosszabbításával nem kerültek az utcára – mutatott rá Orbán. Elmondta, hogy másodjára azoknak segítettek, akik tudtak fizetni, de az elszaladó árfolyamokkal már nem tudtak lépést tartani, erre szolgált az árfolyamrögzítés bevezetése.

Azoknak segít most az állam, akik forintban képesek lennének visszafizetni az adósságukat, de erre svájci frankban nem képesek – tette hozzá. 180 forinton a svájci frankot, 250 forinton az eurót és 2 forinton a jent rögzítenénk a visszafizetés esetére – jelentette be Orbán. A miniszterelnök szerint valójában teher- és kockázatmegosztásról van szó ebben az esetben, 180 forint alatt a magánszemély, míg afölött a bank fizeti a kockázatot. A mostani döntéstől függetlenül a bankok folyamatosan csökkentik a hazánkban lévő hitelezéseket, ezért nem fenyeget a további kivonás – hívta fel a figyelmet Orbán.

Pillantás a környező országokra

A kormányfő elmondta, ahhoz, hogy a devizahitelezés problémáját megértsük, érdemes egy pillantást vetni a környező országok gyakorlatára. Mindenhol, ahol lebegő árfolyamgyakorlatot folytattak, időben észrevették, hogy a jelzálog- és devizahitelezés óriási bajt hozhat. „Romániában volt annyi esze a vezetőknek, hogy időben maximalizálják a devizahiteleket. Ausztriában erőteljes felügyeleti, külön ügyfélminősítési rendszert vezettek be, a bankoknak pedig évi egy stressztesztet írtak elő. Lengyelországban a bankoknak először zlotyalapú hitelt kellett ajánlania, és csak ezt követően jöhetett a devizahitel-felvétel lehetősége, de az is csak a lehetséges kockázatok pontos ismertetésével – szögezte le Orbán Viktor.

Magyarországon kívül minden országban képesek voltak a veszély elhárítására. Hazánkban viszont belecsalták az embereket a devizahitelek felvételébe. Indokolt ezért annak vizsgálata, kinek állt érdekében ez a lépés – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Csökkenteni kell a függést

Orbán szólt az országvédelmi akcióterv pénzügyi fejezetéről is. Megismételte a múlt heti kormánydöntést, amely szerint október-novemberben jelentős mennyiségű adósságtól kíván hazánk megszabadulni, s kérte az Országgyűlést, hozzon Magyarország pénzügyi függését csillapító intézkedéseket. Bejelentette, a 2012-es költségvetés hiánycéljaként egy 3 százalék alatti számot javasol, az agráriumra vonatkozóan pedig úgynevezett „fordított adózásról” tárgyal Brüsszellel a kabinet – csakúgy mint egy bizonyos 35 százalékos luxus-forgalmiadókulcsról. Jogszabályi változtatásokat is kért a parlamenttől a gazdasági bűncselekmények visszaszorítására: „Akinek a cége nagy tartozással szűnt meg, ne indíthasson újra vállalkozást, ne lehessen adószáma” – fogalmazott Orbán.

A munka a felemelkedés záloga

A miniszterelnök a Start munkaprogrammal kapcsolatban elmondta: Magyarországnak most minden munkás kézre szüksége van, hiszen a munka a felemelkedés záloga. A 2011-ben indított próbaprogramok sikere esetén ezeket 2012-ben tömegessé terjesztik. A megújuló Magyarországon nincs helye a feketefoglalkoztatásnak, ezért a feketemunkát és a munkanélküliséget szigorral számolják fel.

„Nem torpanunk meg!” – folytatta Orbán Viktor. Vissza kell verni minden támadást, ami a görög útra tereli az országot. Nem lehet elbizonytalanodni, megtorpanni. Nemcsak legyőzhetjük így a válságot, hanem erősebben kerülhetünk ki belőle, mint mások. Már minden országban kezdik érezni, hogy az elmúlt évtizedek trükkjeinek befellegzett. Túl kell látnunk a válságkorszakon, látnunk kell a jövő körvonalait. A nemzetek jelentősége növekszik, míg a nemzetközi szervezeteké csökken. „Tartani kell az irányt, de növelni kell a tempót!”

Orbán Viktor végül a képviselőknek is üzent: Magyarország védelmi terve arra vár, hogy megkezdjék vele a munkát, mindenki tegye félre a pártérdekeket és személyes ambícióit.

1. Uzsora elleni fellépés:
– Btk.-szigorítás a hatékonyabb fellépés érdekében
– kölcsönszerződések kamatainak törvényi korlátozása
– THM maximalizálása 30 százalékban
– készpénzalapú segélyezés arányának csökkentése és a természetbeni segélyezés arányának növelése.

2. Maximált rezsiköltségek:
– központi ármegállapítás bevezetése a szemét-, a víz- és a csatornadíjakra.

3. A stabilitási törvény:
– kétharmados törvény készül, amely rögzíti a nyugdíjrendszer, az egészségügyi kassza, az adórendszer és az önkormányzatok összehangolt működését.

4. Otthonvédelmi akcióterv:
– fennálló devizahitelek forintban történő egyösszegű visszafizetésének lehetősége
– a forintban felmerült költségeket csak forintban lehet az ügyfelekre terhelni
– a devizahitelek átlátható referenciahozamhoz kötött kamatmegállapítása
– bankok felhívása pozitív adóslisták létrehozására
– szja-mentesség az elengedett tartozás után.

5. Pénzügyi védelmi terv:
– az államadósság folyamatos csökkentése
– az ország külső pénzügyi függésének mérséklése, a jövő évi költségvetési hiány 3 százalék alatt tartása
– fordított adózási rendszer bevezetése a mezőgazdaságban
– 35 százalékos luxusáfakulcs bevezetésének kezdeményezése
– törvénymódosítások a gazdasági visszaélések és bűncselekmények megakadályozása érdekében (adótartozást felhalmozó cégvezető nem alapíthat új céget, adószámtörlés lehetőségének bevezetése, az adóhatósági vizsgálat ne minden esetben jelentsen ellenőrzéssel lezárt időszakot).

6. Start munkaprogram:
– próbaprogramok indítása 2011-ben, majd Start munkaprogram indítása a mezőgazdaságban, az energiatermelésben és az országos nagyberuházásoknál.

komment

süti beállítások módosítása