HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.08.08. 00:09 amikeruletunk

500 millióval tartoznak a fizetni nem akaró lakásbérlők

Azok az emberek akik a kerületünkben az önkormányzat jóvoltából önkormányzati bérlakáshoz jutottak, közülük nem kevesen a bérlakások birtokbavétele után, úgy gondolták, hogy innentől kezdve rájuk semmilyen kötelezettség illetve szabály nem vonatkozik. Ezt a gondolkodásmódot nem kevés bérlő elsajátította, amelynek következtében a jelenlegi állapotok szerint 500 millió forint az önkormányzati bérlakásokban lakó bérlők együttes tartozása. Ezek között persze találhatóak olyan lakók is akik csekély minimális összeggel tartoznak és érdekelt tartozásuk kiegyenlítésében, de sajnos vannak olyanok is, akik több millió forinttal tartoznak és egyáltalán nem érdekeltek a kiegyenlítésében.

Az előző városvezetés ennek a helyzetnek a felszámolása érdekében semmit nem tett. Csak ült és szótlanul tűrte, hogy a nemfizetők tartozása hónapról hónapra emelkedjen. Ezáltal Budapest szerte arról lett híres Pestszentimre-Pestszentlőrinc, hogy itt csak beköltözni kell az önkormányzati bérlakásokban, de fizetni nem. Ennek köszönhetően vannak olyan bérlők, akik már 1995 vagy éppen 1999 óta nem fizetnek semmit a lakásért.

Ezt a helyzetet elfogadni és tűrni tovább nem lehetett, azt minden normálisan gondolkodó ember belátja. A helyzet megoldása érdekében valamit lépni kellett. Az önkormányzat a helyzet megoldása érdekében cselekedett és egy olyan rendeletet alkotott, amely lehetővé teszi a fizetni nem akaró bérlők kiköltözését.

A rendelet lényege a következő. Mostantól csak az a bérlő kaphat részletfizetési kedvezményt a lakbérhátralékra, aki vállalja, hogy a megállapodásban foglalt kötelezettségeit közjegyzői okiratba foglalják. Ugyanis eddig az volt a helyzet, hogy a hátralékkal rendelkezők örömmel írtak alá bármilyen új szerződést, mivel annak semmilyen következménye nem volt, ha nem tartották be. Ennek következtében történhetett az meg, hogy sokan évekig nem fizettek. Az életbe lépett módosítás ezen változtat.

Akik pedig tényleg krízishelyzetben vannak és önhibájukon kívül nem tudnak fizetni, azok számára az önkormányzat krízislakásokat fog biztosítani. Azok a bérlők pedig akik tudnának fizetni, de nem akarnak, mostantól rá lesznek kényszerítve életformájuk megváltoztatására, amennyiben abban a bérlakásban szeretnének élni továbbra is, ahol jelenleg laknak.

Egri István

komment

süti beállítások módosítása