HTML

2011.08.01. 23:50 amikeruletunk

Politikai bűnt követtek el Magyarországgal szemben

Egyhangúlag megszavazták az államadósságot vizsgáló albizottság jelentését a testület tagjai az albizottság vasárnapi ülésén. Az albizottság az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési, valamint az alkotmányügyi bizottságához fordul majd, hogy a 2002-2010 közötti jelentős államadósság-növekedés miatt a politikai felelősség mellett az akkori szocialista-SZDSZ-es kormányok jogi felelősségrevonási lehetőségét is megvizsgálja a két parlamenti bizottság.

Az albizottság jelentését a testület fideszes, KDNP-és honatyái és az albizottság független képviselője egyhangúlag, hét igennel szavazta meg, a testület jobbikos tagja külföldön tartózkodik. Az albizottság munkájában nem vesznek részt sem szocialista, sem LMP-és képviselők.

Szijjártó Péter (Fidesz), az albizottság alelnöke a parlamenti testület ülésén kiemelte: a 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság munkája során bebizonyosodott, hogy az elmúlt nyolc év szocialista-szabaddemokrata kormányai politikai bűnt követtek el Magyarországgal szemben. Bebizonyosodott, hogy ezek a kormányok eladósították az országot elhibázott, rossz gazdaságpolitikai döntéseikkel, így az államadósság mértéke a korábbi GDP-arányos 53 százalékról 80 százalékra emelkedett 2010-re - húzta alá.

Szijjártó Péter rámutatott: szükség van arra, hogy a parlament alkotmányügyi, valamint számvevőszéki és költségvetési bizottsága vizsgálja meg, hogy a jogszabályi környezet lehetőséget ad-e az államadósság növelése esetében a jogi felelősség megállapítására.

Az államadósság brutális mértékű növelésével kapcsolatban megállapítandó jogi felelősség egy összetett kérdés. Az idevezető döntések a múltban történtek, ugyanakkor hatásuk nemcsak a mai napig érezhető, hanem az elkövetkezendő nemzedékek életében is érezhető lesz. Ezért kérjük, hogy az alkotmányügyi bizottság vizsgálja meg, hogy hogyan lehet a jogi felelősségre vonást megteremteni – nyilatkozta a hírTV-nek Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

MTI, hírTV

 

komment

süti beállítások módosítása