HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.03.22. 13:18 amikeruletunk

Ünnepélyesen átadták az Égi Udvart

Több mint ezer vendég jelenlétében avatták fel a magyar főváros repülőterének új 2-es terminál épületét, a SkyCourtot, azaz az Égi Udvart. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára. Az ünnepi programon számos Budapesten akkreditált külföldi diplomata, a Budapest Airport vezetői és a hazai polgári repülés valamint a közélet jeles képviselői vettek részt. 

Elegáns építészeti megoldások, gyors és kényelmes utaskiszolgálás és európai színvonalú éttermi- és kereskedelmi kínálat. Röviden így lehet jellemezni azt az ötemeletes, összesen 24 ezer négyzetméteres új terminálépületet, amelyet március 18-án ünnepélyesen avattak fel a magyar főváros Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A SkyCourt, azaz Égi Udvar névre keresztelt épület jelentősen, mintegy évi 8,5 millió főre növeli a 2-es terminál eddigi évi 4,5-5 milliósra becsült kapacitását. A SkyCourt teljes kiépülése után pedig a repülőtér éves forgalma elérheti akár a 20 millió utast.
A SkyCourt épületét Tima Zoltán Ybl-díjas építész és a KÖZTI mérnöki csapata tervezte a Budapest Airport megbízásából és az épület még el sem készült, máris elnyerte a brit-magyar építőmérnöki kamara Tierney Clark díját.

Dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a megnyitó ünnepségen egyebek mellett hangsúlyozta:”A Magyarországra repülőn érkezők döntő többsége első benyomást itt szerzi rólunk, hazánkról. Az új, levegősebb, kényelmesebb terminál egy barátságosabb, otthonosabb ország képét sugallja”.

Reiner Schränkler, a Budapest Airport igazgatóságának elnöke elmondta: ”Mostanáig nemcsak a SkyCourt épült meg, hanem az új posta-kicserélő létesítmény is, továbbá jelentős mértékben bővítettük a forgalmi előteret, és komoly felújítási munkálatokon is túl vagyunk. 2012-ben befejezzük a 2A és 2B terminál felújítását és korszerűsítését, aminek eredményeként jó pár évre Közép-Kelet Európa legmodernebb és leghatékonyabb repülőtéri terminálja jön létre itt, Budapesten.”


A SkyCourt átadási ünnepségen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar játszott Kocsis Zoltán vezényletével, a műsort követően felavatták Liszt Ferenc új emléktábláját, amelyet a világhírű magyar zeneszerző születésének kétszázadik évfordulója alkalmából állítottak a repülőtér új névadójának tiszteletére.
A SkyCourtot a hivatalos megnyitó után két napon át a nagyközönség is megcsodálhatja: a repülőtér üzemeltetője nagyszabású nyílt hétvégét szervez, az első utas pedig egy héttel később, március 27-én indul a kibővített 2-es terminál új központi csarnokán keresztül.

 
További fejlesztések a repülőtéren
A Budapest Airport 2011-ben megkezdte a 2-es terminál mellett új beruházásként a Cargo City fejlesztését. Ennek első lépcsőjében 26 ezer négyzetméternyi alapterületű légi fuvaráru raktár és logisztikai park épül. Ugyancsak 2011-ben a Budapest Airport hozzákezd egy új hajtómű próbázó hely megtervezéséhez és építéséhez a Lufthansa Technik hangár tőszomszédságában. A régóta várt jelentős környezetvédelmi beruházást számos további fejlesztés kíséri, amelyek révén a Budapest Airport hozzájárul a fenntartható légiforgalmi modell megvalósításához.

 Vasúttal vagy metróval a repülőtérre
Reiner Schränkler a Budapest Airport igazgatóságának elnöke kijelentette: „Érdekeltek vagyunk abban is, hogy közösen alakítsuk ki a kormányzattal és a fővárossal egy valódi intermodális csomópont terveit, amely összekapcsolná a közúti, vasúti, és vízi szállítási lehetőségeket a repülőtérrel. (…) Konkrét feladat, hogy a repülőteret a városban lévő Nyugati pályaudvarral összekötő utat hatsávos úttá kellene fejleszteni, ami műszakilag kivitelezhető. A következő lépés pedig az, hogy a 2-es terminál közvetlenül elérhető legyen a városból vasúton vagy metróval”.

(Fotó: 2-5.: Fülep Erzsébet)

komment

süti beállítások módosítása