HTML

2011.02.04. 00:56 amikeruletunk

Van lámpa csak nem működik

Újabb tragédia történt január 9-én az Eke utca és a Nagykőrösi úti vasúti kereszteződésben. Egy Suzuki éppen akkor hajtott a sínekre, amikor a vonat jött. Az átjáróban ugyan már 2 éve elkészült a biztonságot növelő fénysorompó, ám a közlekedési hatóság azóta sem engedélyezte a forgalomba helyezését.

A mostani balesetben egy ember életét vesztette, egy súlyosan, kettő könnyebben megsérült.A vonat maga alá gyűrte a személyautót, a tűzoltók a roncsok közül szabadítottak ki egy utast. A vonaton utazok közül senki nem sérült meg.

Lévai István Zoltán alpolgármester szerint ez egy nagyon szomorú baleset, hiszen már 2009-ben elkészült az átjáróban a lámpa, mégsem működik az. Az Eke utcai vasúti átjáró biztosító berendezését a MÁV 2 éve telepítette. Az akkori forgalomba helyezésre a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az úttörvény alapján, abban az esetben adott volna hozzájárulást, amennyiben a Nagykőrösi úton megépül a menekítő felület azaz megépülnek a kanyarodó sávok. Ezt a MÁV Zrt-nek kellett volna finanszíroznia.

Szerencsére azonban a Lidl áruház megépítette saját költségén a szükséges mentősávokat. Ha nem épült volna meg akkor sokkal veszélyesebb lenne ez a kereszteződés, mivel az autósok hamis biztonságban éreznék magukat a szabad jelzés hiányában nyugodtan áthaladva, menekítő sáv hiányában bent ragadnának az átjáróban.

Jelenleg a közúti átalakításra csak az ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt adta ki a hatóság. A végleges engedély megadásához az NKH-nak le kell folytatnia a vasúti átjáró biztonságát vizsgáló hatósági eljárást.

Sütő Nagy Zsolt
Városkép

komment

süti beállítások módosítása