HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2010.11.05. 01:23 amikeruletunk

Testüregvizsgálat és minősíthetetlen hangnem Ferihegyen?

A szigorított ellenőrzések miatt a biztonsági zónába (SRA) való minden belépésnél kötelező a testüregvizsgálat és motozás, amelyen a százszázalékos biztonságra kell törekedni – mondta az MTI-nek csütörtökön egy neve elhallgatását kérő, a repülőteret jól ismerő forrás. Szabó Máté ombudsmanhoz fordultak a Ferihegyi repülőtéren dolgozó pilóták és stewardessek, mert szerintük sérti emberi jogaikat egyes biztonsági őrök kulturálatlan, zaklató bánásmódja – írta az Index. A felháborodott dolgozók levele megérkezett Szabó Máté hivatalába.

Azért kell a teljes biztonságra törekedni, mert a repülőtér csak így kaphatja vissza a tavasszal elvesztett „clear”, vagyis biztonságos besorolást. Ferihegy azok után vesztette el ezt a besorolását, hogy az egyik nemzetközi légügyi szervezet, az ICAO biztonsági tesztjén megbukott a budapesti légikikötő. Az MTI-nek nyilatkozó forrás szerint a szervezet azóta sem ellenőrzött egyetlen repülőteret sem, csak Ferihegyet, amelyet meg is buktattak a vizsgán.

Ezeken a teszteken az ICAO szakemberei akár melltartóban is becsempészhetnek lőszert vagy egyéb, biztonságra veszélyes apró eszközöket, amelyeket a kézi fémkeresők legtöbbször nem mutatnak ki. Ezeket az ellenőröknek kell kiszűrnie, mégpedig motozással. A szabály szerint férfiakat csak férfiak, nőket pedig csak nők vizsgálhatnak át. A kötelező testüregvizsgálatok és a minden részletre kiterjedő motozások miatt a repülőtéri dolgozók, köztük a biztonsági ellenőrök is panaszkodnak. Egyrészt sokan attól tartanak, hogy a motozás miatt valamilyen fertőzést kapnak el, másrészt ez a procedúra a reptér zavartalan forgalmát is befolyásolhatja. Mivel a szigorúan ellenőrzött zónába való minden belépésnél át kell vizsgálni az oda belépőket, sokszor óriási sorok alakulnak ki, és sokat kell várni. Emiatt többször előfordult, hogy egy járat nem tudott időben elindulni. A késés miatt a légitársaságok a repülőtérre hárítják a pluszköltségeket.

Egy neve elhallgatását kérő stewardess az MTI-nek azt mondta, többször előfordult, hogy a melltartója alá is benyúltak, azt pedig, aki szoknyában volt, akár külön szobába is elvitték, ahol „indokolatlanul szigorú” átvizsgálást hajtottak végre rajta. A schengeni térséghez tartozó európai repülőterekkel összehasonlítva ezek a biztonsági átvizsgálások a szokásosnál jóval szigorúbbak – mondta.

Vérlázító panaszok

Az Index szerint az állampolgári jogok országgyűlési biztosának írt levélben „vérlázító” panaszok olvashatók. „A kézzel végrehajtott vizsgálatok alkalmával a nemi szervek kézmarokkal történő és bántóan durva fogdosása számtalan esetben megtörtént, úgy nők, mint férfiak esetében. A fenékbe nyúlás sem maradt ki a biztonsági célzatúnak beállított speciális vizsgálatok palettájának kiterjedtségéből” – idézett az Index a Malév-dolgozók leveléből. Mint írták, előfordul az is, hogy az illemhelyre viszik be a dolgozókat, ahol derékig felhúzatják a stewardessek szoknyáját, majd „megalázó módon, egyértelműen kimondottan a nemi szervek jobb megfigyelhetősége érdekében tangájuk mélyebb behúzására szólítanak fel légiutas-kísérőket”. Az Index közlése szerint a pilóták és légiutas-kísérők sérelmezik a vizsgálatokat övező, minősíthetetlen hangnemet is.

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője az Index hírportálnak nyilatkozva elmondta, nem tudott a konkrét problémákról. Elmondása szerint testüregvizsgálatot nem végezhetnek a személyzeten, de „az intim testrészeket” adott esetben át kell vizsgálni. A pilóták megszokták, hogy „mint kés a vajon, úgy suhantak át” az ellenőrző pontokon, ezért nehéz megszokniuk az új szabályokat – mondta Hardy Mihály az Indexnek, hozzátéve, ha kulturálatlanul viselkednek velük az őrök, azt sérelmezhetik, de a kiterjesztett vizsgálatok fontosak, mert Ferihegy csak így kaphatja vissza „clear” státuszát.

Időközben megérkezett Szabó Máté ombudsmanhoz csütörtökön az a panaszlevél, amelyet a Ferihegyen dolgozó pilóták és stewardessek írtak a repülőtéren zajló „zaklatások” miatt.

Hardy: Nincs értelme levelezni

A ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) az uniós előírásokat követi akkor, amikor szigorított átvizsgálásokat alkalmaz nemcsak az utasokkal, de a reptér dolgozóival szemben is - mondta Hardy Mihály szóvivő csütörtökön az MTI-nek. A szóvivő a reptéri motozásokkal kapcsolatban elmondta azt is, a légikikötőben dolgozók többsége megértette és elfogadta ezeket a változtatásokat. Bár több az utaspanasz a korábbi időszakhoz képest, mégis úgy tűnik, hogy „az utasok előbb megértették ezt, mint bizonyos személyzetek” – fogalmazott a szóvivő. Hozzátette: komoly problémát jelentett korábban, hogy a bevezetett szigorításokat a dolgozókkal is elfogadtassák. Az utasbiztonsági ellenőrök az állásukat kockáztatják, ha nem végzik el a szükséges átvizsgálást. Ezzel kapcsolatban Hardy Mihály azt mondta, az ellenőröknek teljes ruhaátvizsgálást kell végezniük, testüregmotozást viszont csak a rendőrök, és csak indokolt esetben végezhetnek. A „kellemetlenkedés” nem munkaköri leírás, ha valakivel szemben udvariatlanul léptek fel, akkor ez ellen panaszt lehet tenni - mondta a szóvivő. Hardy Mihály szerint nincs értelme az ombudsmanhoz fordulni az ügyben, mert a biztos nem írhatja felül az uniós repülésbiztonsági előírásokat.

(MTI)

komment · 1 trackback

süti beállítások módosítása