HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2012.01.24. 02:07 amikeruletunk

Jó irányt választott a kerület


A tapasztalatok azt igazolják, jól döntött az önkormányzat, amikor változtatott a lakáspolitika átalakításán: csökkennek a kinnlevőségek, az önkormányzati lakások bérlői végre befizetik a kötelezettségeiket.


Szigorúbbak lettek a lakásfenntartási támogatás feltételei, az önkormányzatot mostantól sokkal jobban köti a jogszabály.
– Eddig volt lehetőségünk arra, hogy a törvényi kereteket kissé tágabban értelmezzük. Ma már erre nincs mód, egyes területeken szigorúbbnak kell lennünk. Például az egyszemélyes háztartásokat nem tudjuk a törvényben előírtnál több pénzzel támogatni – magyarázta Csomó Tamás, a szociális ügyekért felelős alpolgármester.
A másik változás, hogy a korábbi bérpótló támogatást (BPJ) most úgynevezett foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT) váltja 
– Ezt azok kaphatják, akik az elmúlt év során legalább harminc nap munkaviszonyban voltak vagy állásban, vagy közmunkásként. Fontos hozzátenni, hogy az év végén, amikor a keretek kimerültek, az önkormányzat teremtett lehetőséget arra is, hogy ezt valaki önkéntes munkával váltsa meg. A lehetőséggel többen éltek – tájékoztatott az alpolgármester.
Ez a támogatás a nyugdíjminimum 80 százalékáig terjed, azaz havi 22 800 forint.

Már fizetnek az adósok

Átalakult a lakáscsoport, és a városvezetés reményei szerint sokkal hatékonyabban tud majd dolgozni. A kerület lakásvagyonát négy jogász kezeli: a peres képviseletig bezárólag minden feladatot ők tekintenek át.
– Az elmúlt év jelentős eredménye, hogy nagy lépéseket tettünk a fegyelem megszilárdítása felé, ami a befolyt bevételeken is látszik. Például úgy tűnik, kezd elterjedni a hír, hogy nem lehet újra és újra megúszni a fizetést, így azok, akik eddig nem anyagi gondok miatt mulasztották el azt, teljesítik az anyagi kötelezettségeiket – mondta Csomó Tamás. – Találtunk olyat, aki 1994 óta élt önkormányzati ingatlanban anélkül, hogy fizetett volna, és olyat is, akit háromszor akartak kilakoltatni, mire végre ez meg is valósulhatott. Mindez csak azért fontos, mert így azokat tudjuk segíteni, akik valóban rászorulnak.
Az alpolgármester hozzátette, hogy a tavalyi rendeletmódosítások elfogadásával itt is szigorodott a rendszer, ma már a házirend be nem tartásáért is felmondhatja a szerződést a tulajdonos, vagyis az önkormányzat. 
– Nem a fenyegetés a cél, hanem az, hogy minden lakó jól és biztonságban érezze magát, és természetesen hogy senki ne herdálhassa az önkormányzat vagyonát.
Ehhez kapcsolódó információ, hogy a tavaly megkezdett ellenőrzések idén is folytatódnak. Az áramkommandó figyelni fogja az áramtolvajokat, és az önkormányzat kiszűri az illetéktelen lakókat is.

Jó döntés volt


A melegedő megnyitását január végére tervezik

Az elmúlt év sikereihez tartozik, hogy a kerület megkapta a „fogyatékosbarát önkormányzat” címet. Ez annak köszönhető, hogy az elsők között kezdett megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását támogató programba. A jelentkezők önkormányzati cégeknél jutottak végzettségüknek és képességeiknek megfelelő munkához, s a Salva Vita Alapítvány tanácsadónként segítette az érintettek beilleszkedését. A munkavállalók így segély helyett fizetést kapnak, a munkaadóknak pedig nem kell ún. rehabilitációs hozzájárulást fizetniük.
– Mindenki jól járt így. A munkavállalók szívesebben dolgoznak, az intézmények pedig pénzt takarítanak meg, hiszen a hozzájárulás drágább – avatott be az alpolgármester. – Most készül a jövő évi költségvetés és ezzel együtt a 2011. évi mérleg, de már előzetesen is úgy tűnik, hogy a számok alátámasztják a döntést. 

Nyílik a melegedő

Január végén nyitja meg a kapuit az Üllői úton a Tiszta Forrás Alapítvány hajléktalanok számára épített nappali melegedője. Márkus Gábor, az alapítvány kuratóriumának elnöke a Városképnek korábban elmondta, hogy a létesítményt 100 főre tervezték, és elsősorban a kerület erdős területein meghúzódó hajléktalanok gondjait igyekszenek enyhíteni vele. Szerencsére ez idáig nem volt igazán hideg, de január végére erős lehűlés várható, ezért akik az utcán, erdőkben laknak, veszélyben vannak.
– Az átadást decemberre irányoztuk elő, de az építés közben nem várt technikai problémák merültek fel. Ezeket sikerült elhárítani, és úgy tűnik, a melegedő meg tud nyílni a hónap végén – tájékoztatott Csomó Tamás.
A melegedőt egyébként EU-pályázati pénzből építette az alapítvány.
 

K.Gy-Bp18

komment

süti beállítások módosítása