HTML

2011.12.18. 00:24 amikeruletunk

Ismét irodalmi gáblin voltunk

Kerületünk Üde Színfolt Kulturális Egyesületének szervezésében december 4-én a második irodalmi gáblira, azaz villásreggelire gyűltek össze a meghívottak az Új Tündérkert étteremben.

 

Ezúttal Mikszáth Kálmánnak, az írónak, újságírónak, lapalapítónak és nem utolsósorban képviselőnek novelláiból olvasott fel Helyey László színművész, szinkronszínész. Amikor Somlai Zsuzsa, az Üde Színfolt Kulturális Egyesület elnöke a decemberi gábli témájául Mikszáthot választotta, még nem tudhatta, hogy a neves író a vártnál sokkal időszerűbb lesz. Mikszáth ugyanis gyakran írt a Tisztelt Házban szerzett tapasztalatairól, így az obstrukcióról, másszóval az ellenzék által történő képviselői munka felesleges akadályozásáról is. A mai ellenzék pedig éppen a decemberi irodalmi gáblit megelőző napokban indított a parlamentben egy igen erős obstrukciót; nappalokat és éjszakákat toldva egybe, harminchat órás „munkanapra” kényszerítette a kormánypárti képviselőket, megakadályozva, hogy azok bármiféle eredményes, az ország érdekét szolgáló munkát végezzenek. Mikszáth szerint: „Az obstrukció a parlamentarizmus legnagyobb nyavalyája (…), megöli a parlamenteket egyenkint, s végül a parlamentarizmust egészen.”

Ughy Attila polgármester és országgyűlési képviselő, a rendezvény moderátora bevezetője elején összehasonlította a Mikszáth Kálmán képviselősége idején, 1904-ben történt obstrukciót a jelenkorival. Ahogy a százhét évvel ezelőtti ellenzéki ellenállást sikerült megtörni, úgy a mostanin is túljutottunk – csak most sokkal hamarabb.

 

Helyey László Mikszáthtól több, a képviselőválasztást tükröző történetet olvasott fel. Nagy figyelemmel hallgattuk „A káosz” címűt; a választási furcsaságokról szóló írás megemlíti, hogy „(…) meglepő skandalumok is mindig esnek, (…) Róth Pál azzal tette magát híressé, hogy mandátum helyett tévedésből egy háromezer forintos kontót nyújtott a Ház elé. Az egész ország kacagott ezen, de azért Róth Pált mégis igazolták. Majd a szentendrei botrányos lélekvásárlás került sorra. Az egész ország dühösködött azon, de azért Krausz Lajost is igazolták.” A Milyen a magyar karakter című tanulságos novella kulcsmondata, amely egyben válasz is a címbeli kérdésre: „A magyar népnek sokkal jobb szíve van annál, hogysem saját közigazgatása lehessen.” Elgondolkodtató mondat…   

 

A Balóthy-dominium című történet is figyelmet érdemelt: egy dzsentri familia történetét hallottuk. Az öreg Balóthynak még négyezer hold jó földje volt, de a kártya elvitte a felét. A fia, István, hivatali karriert akart csinálni: az azonban, mivel rossz volt a számvetés, olyan sokba került, hogy a maradék birtok majdnem mind ráment. A következő nemzedék képviselője, Antal, elitta a maradék maradékát is. A földből csak egy virágcserépnyi maradt, kinn az ablakban: egy szívós rezedavirág volt beleültetve. Megszületett Antal fia, Gábor, a XXIII. az ősi családfán – akkor már Pesten laktak a Balóthyak, egy harmademeleti lakásban. A kis Gábor „ott vickándozott (…), kis kövér lábával úgy meg találta rúgni azt a cserepet, hogy a nyitott ablakon át leesett a magasból (…) s földje elszóródott a levegőben. Össze nem szedi azt soha senki többé.”  

 

A Ne hagyd magad „Ypsilon” című novella is a dzsentri-sarjakról szólt. A címbéli    y a Katánghy családnév végén áll, jelezve az ősi nemesi címet. A három fiú közül az első a pénzt hozó földmérőséget tanulta, a második jogász lett. De mire kitanulták, elkéstek: nem volt már keletje e foglalkozásoknak. A harmadik fiú apja tanácsára a bankszakma felé kacsintgatott – de egy távolabbi Katánghy rokon, a család esze, mást mondott az öreg Katánghynak: „Nagy szó a bank (…) külön kell arra születni (…) talán te is megtanultad volna az egérfogást úgy, hogy ahol magad volnál, elfognád az egeret, de a rászületett macskák között neked egy se jutna, mind ők fognák meg.” Így aztán a harmadik fiú más pályára adta a fejét…

 

A rendezvény szüneteiben a részvevők hallgatták Kovács Péter tangóharmonika-muzsikáját, vagy beszélgettek a felolvasott novellákról. Néhány mondat erejéig szó esett a bankokról, az „egérfogás tudományáról”, a magyar OTP és a külföldi bankok arányáról, az Erste pénzintézet „Ön hol bankol?” reklámjáról, a devizahitelekről…

 

Egy másik csoport tagjai a demokráciákra jellemző parlamentarizmusról, hazugságról és igazságról beszélgettek, a Mikszáth korabeli választási „csínyekről” meg a közelmúlthoz kötődőkről, amelyek mögött olykor ördögien kitervelt aljasságok rejtőztek. E „csínyek” pedig dönthetnek hazánk sorsáról, nemzetünk életéről vagy haláláról, gyarapodásáról erkölcsben, lélekszámban és anyagiakban, vagy éppen végzetes, lassúbb vagy gyorsabb pusztulásáról. Odébb párbeszéd alakult ki: jó-e hát a parlamentarizmus? Jó, mert jobb nincs. Igen, de jobb is lehetne. Lehetne, ha a hazudozással, nyegle handabandázással elegy országtolvajlás helyét végleg átvenné a lelkiismeretesség, a hazaszeretet. Meg az utóbbi huszonkét, de különösen az elmúlt  nyolc-kilenc év tényeinek ismerete. Egy addig csendesen hallgató férfi megjegyezte: „A tájékozatlanságot vehetjük akár tudatos butaságnak is.”

 

Dehát éppen ennek leküzdésére jöttünk el a gáblira!

 

komment

süti beállítások módosítása