HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.11.16. 00:52 amikeruletunk

Kenyérrel és fáklyával

Fáklyás felvonulással emlékeztek meg az egykori Fröhling-pékségénél az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatairól.

 


 

– Alig több, mint két hét telt el azután, hogy Budapest népe kirobbantotta Európa utolsó forradalmát, s hazánk lakossága a szovjet megszállók és itthoni kiszolgálóik ellen fordult – elevenítette fel a történteket Grünvald Mária. – Mint annyiszor, most is a végsőkig elszántan, magányosan vívtuk szabadságharcunkat az elnyomóinkkal. De ezúttal nem a harcosok, nem a rendszer ellen tiltakozók emléke előtt tisztelgünk. Fáklyával és kenyérrel a kezünkben az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik legtragikusabb epizódjára emlékezünk, amellyel nem foglalkozott a nagypolitika, amely nem szerepel az „országos történelemkönyvekben”, mi viszont soha ne feledkezzünk meg róla! 

Repeszgránát pusztított

Az Üllői út–Vecsési utca–Rába utca alkotta háromszögben volt egykor a Fröhling pékség. 1956. november 8-án futótűzként terjedt el, hogy kenyeret sütnek a pékségben. Az emberek örültek a hírnek, hiszen a több hete csaknem folyamatos harcok alatt kiürültek az éléskamrák. 

A résztvevők az Üllői út 730. számtól indultak a Béke téri kopjafához, ahol Grünvald Mária Pro Urbe-díjas helytörténész, középiskolai történelemtanár mondott beszédet. 


Tóth Ferenc önkéntes segítő kisebb csoportokban engedte be a pékségbe a vásárlókat. Mintegy háromszáz ember a Rába utcán át az Üllői útra kanyarodó sorban várakozott, amikor távolból, az Üllői úti laktanya irányából lövések hallatszottak. Röviddel ezután Pest felől, mintegy válaszként, ágyú dördült el, és az egyik lövedék a tömegtől mintegy hatvan méterre, a benzinkútnál csapódott le, a másik a sorban állók mellett lévő villanypóznát találta el, és ott robbant fel. A szétspriccelő repeszek szörnyű pusztítást végeztek. 
Tóth Ferenc, aki nem sérült meg, néhány társával egy közeli üres telekre vitte a sebesülteket és a halottakat az utcáról. A még mindig lövöldöző, géppuskázó két-három szovjet tankot kikerülve a „kertek alatt” elrohant a közelben lakó dr. Szegő Loránd orvoshoz, aki feleségével együtt ment ellátni a sebesülteket. 


 


Sokan sérültek meg, tizenhatan pedig azonnal meghaltak. A legfiatalabb áldozat tizenhárom, a legidősebb nyolcvanegy éves volt. 
– Ez volt a forradalom legvéresebb tragédiája a kerületben – mondta a helytörténész tanár. 
Az ünnepség végén Csomó Tamás és Lévai István Zoltán alpolgármesterek koszorút helyeztek el a kopjafánál, a résztvevők pedig a földbe szúrták a fáklyáikat.
 
Fotógalériánkat tekintse meg itt!

 

 

 
Fülep E-BP18

komment

süti beállítások módosítása