HTML

2011.11.14. 15:08 amikeruletunk

Megelőzik az adósság növekedését


 

Sikeres tárgyalásokat folytatott az önkormányzat a DHK Hátralékkezelő és Pénzügyi Szolgáltató Zrt-vel. A szeptember 15-i ülésen volt először napirenden egy fontos kérdés: az önkormányzati tulajdonú lakásokban élők az elmúlt években jelentős hátralékot halmoztak fel a ki nem fizetett távhődíjakból. Az önkormányzatot mint tulajdonost a törvény szerint helyreállítási helytállási kötelezettség terheli, és mivel a Főtáv Zrt. a követeléseket a DHK-ra engedményezte, a kerületnek a hátralékkezelő céggel kellett tárgyalnia a 124 millió forint kifizetésének ütemezéséről.


A DHK két fizetési lehetőséget ajánlott; ezek közül a testület a novemberi ülésen az első variációt fogadta el: az önkormányzat 2+10 hónap alatt kifizeti a 89 millió forintos tőketartozást, így a DHK elengedi a kamatot. A peres és a végrehajtás alatt álló díjakra a hátralékkezelő nem tudott engedményt adni.

A további hátralékhalmozás megelőzésére az önkormányzat tárgyalt a Főtávval is. A megállapodás értelmében az önkormányzat valamennyi távhőt használó bérlőjéről listát készít, amelyet szolgáltató-ügyfélazonosítókkal lát el. Ezek alapján a cég minden hónapban megküldi a díjhátralékkal rendelkezők névsorát az önkormányzatnak, amely így saját maga szólíthatja fel a bérlőt a fizetésre. A Főtáv csak a 180 napnál régebbi tartozásokat engedményezi át a DHK-nak. A testület abban a reményben szavazott a megállapodás aláírására, hogy ezzel sikerül megelőzni az adósság növekedését.

Dokumentum a FŐTÁV-val folytatott tárgyalásról.
Dokumentum a DHK-val folytatott tárgyalásról.

komment

süti beállítások módosítása