HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.11.10. 04:59 amikeruletunk

Fidelitas: öt pont a fiatalságért

 Egzisztencia, konzultáció, kommunikáció, felelősség és érdekképviselet. Ezek jegyében fogalmazta meg a Fidelitas a fiatalok segítését célzó legfontosabb lépéseket. Ágh Péter a szervezet elnöke sajtótájékoztatón elmondta: továbbra is „híd” szeretnénk lenni a kormány és a fiatalok között. Mihalovics Péter ugyanitt úgy nyilatkozott: a virtuális közösségi platform és a Nemzeti Ifjúsági Tanács megalakítása mind a tervek között szerepel.

Ágh Péter hétfői sajtótájékoztatón kiemelte: az elmúlt egy-másfél évben egyfajta híd szerettünk volna lenni a kormány és a fiatalok között. A fiatalok támogatását tűztük ki célul, mely az otthonteremtő programmal vagy a gyermekvállalást elősegítő adókedvezményekkel jó úton halad. Az elkövetkezendő időszakban is szeretnénk ennek a híd szerepnek megfelelni, ezért javasoltunk öt – a fiatalokat segítő – pont megvalósítását.

Az Új Nemzedékért Programról szólva Ágh elmondta: hosszas társadalmi párbeszédet követően alkották meg a dokumentumot, mely alapján az ifjúsági szervezet belső parlamentjeként és programalkotó testületeként működő Országos Választmány öt pontban fogadta el a a végkövetkeztetéseket.

Mihalovics Péter kifejtette: az érdekképviselet, a felelősség, az egzisztencia, a konzultáció és a kommunikáció azok, amelyek a legfontosabbak a fiatalok számára. Az érdekképviseletet elősegítendő: a Fidelitas szorgalmazza a fiatalok bevonását a mindennapi életüket érintő döntések előkészítésébe, végrehajtásába. A kommunikáció megkönnyítése érdekében egy Nemzeti Ifjúsági Tanács felállítását szeretnénk elérni, mely támogatja a fiatalok helyben tartását, helyben való boldogulását is.

Mihalovics kiemelte a konzultációs mechanizmusok fontosságát, így a folyamatos egyeztetéseket a hallgatói önkormányzatokkal, a kisebb civil szervezetekkel és a hallgatókkal. Elmondta: ezen kívül egy átfogó virtuális térben mozgó közösség létrehozását is szorgalmazzuk, mert a 15-35 év közötti fiatalok nagy része ilyen kommunikációs csatornákon érhető el elsősorban. 'A cél, hogy létrejöjjön egy internetes platform, mely az élet minden területére vonatkozólag információt és támogatást nyújt, és ahol az üzenetek áramlása mindkét irányba megvalósulhat' - tette hozzá.

A fiatalok felelősségérzetének és a társadalom iránti elkötelezettségének megerősítése érdekében a Fidelitas arra kéri a döntéshozókat, hogy támogassák azon ifjúsági szervezeteket, melyek az aktív, felelősségteljes, vállalkozó szellemű társadalmi réteg formálódását tűzték ki célul. „Fontos, hogy ez a gondolkodásmód beültetődjön a fiatalok fejébe” - mondta Mihalovics.

Mihalovics szerint a fiatalok számára talán az egzisztencia kialakítása és megtartása a legfontosabb kérdés, ezért olyan pályaorientációs rendszer kialakítását javasolják, mely már a pályakezdő fiatalok számára útmutatást tud nyújtani és az álláskeresés időszakát megelőzően releváns információkkal szolgál az aktuális munkaerő-piaci elvárásokról. 'Olyan modell kidolgozását javasoljuk, mely nagyfokú együttműködést hoz létre az illetékes minisztériumok, szervezetek és intézmények között, miközben kellő információt biztosít a fiataloknak' - zárta szavait.

 

OrientPress Hírügynökség 

komment

süti beállítások módosítása