HTML

2011.10.28. 01:25 amikeruletunk

Alakították a forradalom eseményeit

 1990-ben alakult meg az 56-os Szövetség XVIII. kerületi szervezete. Az egyesület tagjai maguk is átélték az akkori eseményeket, sőt részt is vettek bennük.

Az országos szövetség tevékenységének középpontjában az 1956-os forradalom és szabadságharc célkitűzéseinek a magvalósítása, valamint a szabadságharcban részt vevők politikai, gazdasági, jogi rehabilitációja és kárpótlása áll. Az egyesület ezenkívül kegyeleti munkával, emlékművek állításával, ünnepségek rendezésével folyamatosan ápolja a hagyományokat. Nincs ez másként a kerületi szervezetnél sem.

 Azért alakultunk meg, hogy őrizzük 1956 emlékét, hogy az emberek sohase felejtsék el, mi történt azokban a napokban. Nálunk minden tag részt vett az akkori eseményekben, s vannak pártoló tagjaink is. Ők azoknak a gyermekei, akik sajnos már nem lehetnek köztünk – mondta el Feleki Dénes, a tagszervezet elnöke, aki egyben az országos szervezet elnökségi tagja is. 

Felemás emlékezet

 


Koszorúzás a Béke téren

 

Az egyesület tagjai rendszeresen összejárnak, hogy ébren tartsák a múlt szellemiségét. Nemcsak egymás közt beszélgetnek 56-ról, hanem rendszeresen hívják őket iskolákba, megemlékezésekre, rendezvényekre is előadást tartani.
– Nem lehet 56-ról mindenkinek ugyanúgy beszélni, ami természetes is. Hiszen máshogy beszélgetünk erről egy felnőttel, máshogy azzal, aki ott volt, és megint máshogy egy fiatallal. Amikor iskolákba hívnak bennünket, akkor az alsó tagozatosoknak például úgy adunk elő, mintha mesét mondanánk, a középiskolától kezdődően lehet kicsit komolyabban beszélni a témáról. A gyerekek hozzáállása sem egyforma, attól függ, mit hallottak otthon, hogyan szocializálódtak – mutatott rá az egyesület elnöke.

Páran a Duna-parton

Feleki Dénes a VII. kerületben vett részt az eseményekben, ahol meg is sérült, a lábát találta el egy golyó. Az egyesület taglétszáma egyre fogy, jelenleg a kerületben csupán tízegynéhányan képviselik az 1956-osokat, az átlagéletkor pedig 70 és 90 év között van.
– Mi, az akkori fiatalok, főiskolások, egyetemisták, változást akartunk! Ennek a változtatási szándéknak a szellemét próbáljuk őrizni, de sajnos hétről hétre fogyunk. Van egy emlékhelyünk a Duna-parton, a Műegyetem kerthelyiségében, ahol minden évben koszorúzást tartunk, sajnos egyre kevesebben. Ami viszont örömteli, hogy most már a kormány részéről is részt vesznek a megemlékezésen, legutóbb például Navracsics Tibor képviselte a kormányzatot – osztotta meg velünk gondolatait Feleki Dénes. 

Puskás Attila-BP18

komment

süti beállítások módosítása