HTML

2011.08.01. 23:43 amikeruletunk

Zila Kávéház – a hely szelleme megragad

A bőséges kínálat ellenére nagyon nehéz eldönteni, hogy adott esetben milyen éttermet válasszunk, ha igazi családi együttlétre vágyunk. Melyik az a hely, ahol gyermek és a nagyszülő egyaránt jól érzi magát?

Ahol a klasszikus ízektől a modern gasztronómiai fogásokig minden megtalálható? A pestszentlőrinci Zila Kávéház Krisztina Cukrászda és Éttermet teszteltük, hogy bemutassunk számotokra egy igazán családbarát vendéglátóhelyet.

A spontán étteremlátogatás is nagy élmény lehet, ha gyorsan akarjuk éhségünket csillapítani. Ugyanakkor mindenképpen van valami különlegessége annak, ha vasárnap vagy családi ünnep miatt látogatunk vendéglátóhelyre. A Zila Étterem ilyen alkalmakkor jöhet szóba,  hiszen ha valaki nem a környéken lakik, alapesetben nem jut eszébe, hogy Lőrincen egyen.

A távolság ellenére jól megközelíthető az étterem, több tömegközlekedési eszköz jár erre, illetve a parkolási lehetőség is jó. Gesztenyefás kert vezet a klasszikus épületbe, belépve pedig újabb tágas helyiségek fogadnak. Elsőként a cukrászda és emeleti résszel kibővített kávézó, tovább sétálva pedig étkező és a télikert-rész fogad.  Óriási terek mindenhol, szinte el lehet veszni a Zilában, akár még szaladgálni is lehetne odabent, ha a társadalmi norma nem tiltaná. Az alsó szint akadálymentes, babakocsival és tolószékkel is lehet közlekedni, nagyobb táraság is elfér.

A hely szelleme gyorsan megragad. A múlt század elején épült ház a klasszikus, békebeli hangulatot őrzi. Elegáns, de mégsem nyomasztó, barátságos a légkör. Az étteremrészben választok asztalt, de először bőrkanapéra letelepedve veszem szemügyre az étlapot. Rögtön megragad, hogy az ételek mellé a legjobb magyar borokat ajánlják. Így ha borozni támad kedvetek, nem kell gondolkozni azon, hogy melyik ételhez mit válasszatok. A szezonális ételek is szembetűnőek. A magyar és külföldi specialitások egyaránt megtalálhatóak, szinte az összes húsféle szerepel. A megszokott felhozatalon túl liba, kacsa, lazac, mangalica, bárány és vadhús is kapható.  Külön pirospont, hogy a bécsiszelet borjúból készül.

A kínálatban a vegetáriánus ételek, házi tészták és gyerekételek is helyet kaptak. Az ételek nagy része különleges, olyan újdonságok is fellelhetőek, amelyek engem is megleptek. Gondolok itt például a martinis banánlevesre, a kamillamártásos libamájra, vagy a málnaecetes grillzöldségekre, amelyet vodkaszószos öntettel rablóhús mellé kínálnak. A gyerekmenüben hagyományos, sztenderd fogások szerepelnek, amit valószínűleg a válogatós gyerekek is megesznek, mint a rántott csirkemell sültburgonyával, bolognai spagetti és rántott dinófalatok, mosolyburgonyával. A tanulmányozás közben megtudom, hogy az étlap gerince félévente változik, a séf ajánlatai hetente, kéthetente szezonális ételekkel frissülnek.

Nyáron a grill nagy szerepet kap, esténként külön grillteraszon sülnek a friss fogások.

A diabetikus sütemények választéka széles, azonban nincsenek gluténmentes ételek, de a jövőben köleses fogások bevezetésével ezt szeretnék kompenzálni.

Könnyű fogást választok: csirkemellfilét, rukkkolapürével. Desszertekből többet is kóstolok, ugyanis Zila János az egyik leghíresebb magyar cukrász. Saját szabadalmaztatású formáiban változatos ételkülönlegességek készülnek. Egyedi megoldása, hogy üreges sós és édes piskótákat, valamint jeges desszerteket lehet vele készíteni, melyekbe a töltelék egyben kerül bele, nem rétegesen. Fogyasztásuk érdekes élmény. A dobostortát sem hagytam ki, ugyanis itt az eredeti, Dobos C. József által kitalált recept szerint készül. A különbség óriási. Az alkoholos és alkoholmentes italok minden igényt kielégítenek. A gyerekek szempontjából kiemelendő, hogy mézes szörpök és természetes gyümölcsös limonádék is kaphatók, sőt, magas gyümölcstartalmú levek is. A fogyasztás után újabb felderítő túrára indulok. Örömmel veszem észre, hogy van etetőszék és a mosdóban pelenkázó. Zila Lászlótól megtudom, hogy kiemelt jelentőségű számukra a család – nem véletlen a családi vállalkozás. A családok látogatását ezért is nagyon fontosnak tartják, sőt egyre fontosabbnak. Jelenleg játszótér kialakítását tervezik. A családias hangulat és a családbarát jelleg fokozása több szinten is várható. Szeretnénk a terasz egyik felét teljesen nemdohányzóvá alakítani. További céljaik között pedig játszósarok berendezése, játékok beszerzése, illetve a színezhető ételalátét bevesztése szerepel.

Az árak felső-közép kategóriásak, a minőség jó. A hely nagyobb eseményekre - ballagás, esküvő, keresztelő - is alkalmas.
 

Zila Kávéház Krisztina Cukrászda és Étterem
Elérhetőség: 1183 Budapest, Üllői út 452.
Nyitva tartás: minden nap 10-22 óráig
http://www.zilakavehaz.hu/

(csaladhalo.hu)

komment

süti beállítások módosítása