HTML

2012.08.16. 05:14 amikeruletunk

Segítség a devizahiteleseknek

23.jpgEgy jogszabályváltozás eredményeként a jogosultak körének kibővítése által ősztől ezres nagyságrendben kívánja felvásárolni a devizahitellel megterhelt ingatlanokat a nemrég megalakult és felállt Nemzeti Eszközkezelő. Ez a intézkedés óriási lehetőség azon kerületi devizahitelesek számára, akik ingatlanvásárlásukat csak hitelfelvétellel tudták megoldani, de a megemelkedett törlesztőrészletek kifizetését egyáltalán vagy alig bírják teljesíteni.

Az említett jogszabályváltozás annak köszönhető, hogy a közelmúltban módosították az eszközkezelő programját, szabályozták a hatályos törvényt és kormány rendeletet alkottak a szociális rászorultsági feltételekről. Ezáltal kibővült a jogosultak köre, mivel már nem feltétel a segítségnyújtás kapcsán a kényszerértékesítésre történő kijelölés, illetve a két családi pótlékra jogosult gyermek nevelése. Így már az egy gyermeket nevelők is jogosultak lehetnek, amennyiben megfelelnek a többi feltételnek. ( a hitelszerződésre, az ingatlanra és a szociális rászorultságra vonatkozó feltételeknek).

Az új szabályok szerint a Nemzeti Eszközkezelő – NET programjára az a hiteladós vagy a vele egy háztartásban élő házastárs vagy élettárs lehet jogosult, aki minimum egy gyermeket nevel, de lakásfenntartási támogatást vagy rendszeres szociális segély vagy pedig foglalkoztatást helyettesítő támogatást kap. Emellett az is jogosult lehet a NET programjára, aki az önkormányzat jegyzője által megállapított ápolási díjban részesül.

Ha a feltételek adottak akkor a vonatkozó törvény és a hatályos kormányrendelet értelmében,a magyar állam nevében a Nemzeti Eszközkezelő minden olyan ingatlant megvásárol, amelynek eladásához az ingatlan tulajdonosa és a hitelező pénzügyi intézmény egyaránt a hozzájárulását adta. Előreláthatóan a jogosultsági feltételek bővülése által a felajánlott ingatlanok száma jelentősen emelkedni fog. A banki visszajelzések alapján szeptember-október lesz az a időszak amikor várhatóan tömegesen be fognak érkezni az ingatlanfelajánlások az eszközkezelőhöz, tekintettel arra, hogy mind az eszközkezelőnek, mind a pénzintézeteknek fel kell készülniük a kérelmek befogadására.

Az idén 8 ezer ingatlant kíván megvásárolni a NET a Magyar Állam javára, 2014-ig pedig 25 ezret. A keretszám nagy mértékben függ attól, hogy a hiteladósok és a pénzügyi intézmények mennyi ingatlant és azt milyen ütemezésbe ajánlják fel megvételre. A pénzügyi kormányzat részéről többször elhangzott, hogy a kormány biztosítja az ingatlanvásárlás feltételeit minden olyan esetben ahol a törvényi feltételek teljesülnek. A jövő évi állami költségvetés tervezése jelenleg is folyamatban van, a rendelkezésre álló forrásokat az elfogadott törvény fogja szabályozni.

Nemrég pedig Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleg hatályos törvény és az ahhoz kapcsolódó kormányrendelet által megállapított szociális feltételek szerinti ingatlanok vásárlása még nem kezdődött el, mivel az eszközkezelőnek a bankokkal újra kell kötni az új feltételeknek megfelelően a szerződést.

Azok akik azt szeretnék, hogy az eszközkezelő megvásárolja ingatlanjukat szándékukat a hitelt folyósító banknál kell jelezniük. Amennyiben a hiteladós a hitelszerződésekből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásáról szóló törvény által felállított feltételeknek megfelel, a bank továbbítja a kérést az eszközkezelőhöz, amely újból ellenőrzi a feltételeket és megköti a szerződést a hiteladóssal.

komment

süti beállítások módosítása