HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.07.22. 06:14 amikeruletunk

Visszarendeződés Pestszentimrén

Pestszentimre lakosai számára nagyon sokáig emlékezetes év marad a 2006-os év. Az itt élők véleményét meg nem hallgatva az akkori MSZP-SZDSZ többségű önkormányzat, 2006-ban engedélyezte azon fővárosi rendelet megvalósítását, amely a Nemes utca melletti ingatlanok besorolását megváltoztatva, lehetőséget teremtett 3 illetve 4 emeletes ingatlanok építéséhez. Az engedélyeztetést követően attól lehetett tartani, hogy pestszentimre kertvárosi jellege alapvetően megváltozik, mivel mindenki tudta, hogy az akkori városvezetéssel igen jó kapcsolatot ápoló vállalkozói körök lakóparkok valamint toronyházak mihamarabbi megépítésében voltak érdekeltek. Ezáltal okkal lehetett attól tartani, hogy Pestszentimre kertvárosi jellegét elveszítve, a lakóparkok és a toronyházak városrésze lesz.

Szerencsénkre ez nem valósult meg. Igaz történtek bizonyos lépések, hogy az említett vállalkozó körök elvárásainak megfelelően Pestszentimre, ne a nyugodt ,békés kertvárosi hangulatáról legyen híres. Mivel a Nemes utca egyes részein több, a környezethez képest feltűnően magas épület torzítja az utca képét, ezen káros tendencia következtében.

Az előzményekhez hozzátartozik az is, hogy ezt a fővárosi rendeletet kerületünk akkori vezetése, mindenféle kritika nélkül vette át és semmilyen lépéseket nem tett a városrész kertvárosi jellegének megőrzéséért, így ehhez a szabályozási tervhez kellett igazodnia az új városvezetésnek is.

Azonban kerületünk városvezetése még időben lépett és megtalálta azt a  megoldást, ami a továbbiakban megakadályozza ezen káros tendencia  folytatását. Mivel egy új szabályozási terv megalkotása igen hosszadalmas és költséges eljárás, így egyedüli lehetőségként a területet az önkormányzat területi védettség alá helyezte, hogy a városkép ne romoljon tovább. A területi védettség képes csak biztosítani, hogy el lehessen térni az eredeti szabályozástól és szigorúbb szabályozások közé lehessen szorítani az építkezéseket. Ezáltal korlátozni lehet az épületek magasságát valamint az ingatlanok közötti harmonikus átmenetet is meg lehet őrizni.

Ha ezt nem lépi meg a kerület, akkor minden bizonnyal pár éven belül a Nemes utcát és környékét ellepik a magas toronyházak, ezáltal pedig a kertvárosi utcakép helyett, egy torzult városkép alakult volna ki. A területi védelem által adott a lehetőség arra, hogy ne épülhessen földszintes ház mellé átmenet nélkül négyemeletes épület, illetve biztosított a régi, értékes épületmotívumok megőrzése, valamint kötelezni lehet az építkezőt, hogy az utcaképhez igazodjon az épülő ház.


Bihari Szilvia

komment

süti beállítások módosítása