HTML

2011.06.07. 04:53 amikeruletunk

250 éves a Szent Lőrinc Kápolna

A Szent Lőrinc Kápolna építésének 250-ik évfordulója ünnepére

Pünkösd előestéjén 

2011. június 11-én, szombaton este 6 órakor

Szabadtéri Hálaadó Szentmisére kerül sor a Kápolna előtti téren.

 

Az 1760-as évek elején Grassalkovich I. Antal építtette a Szent Lőrinc pusztán létesített majorsági központban.  

A 19. század elején az uradalmat 1799-től bérlő Mayerffy Xavér Ferenc a kápolnát toronnyal egészítette ki, melyben a harang mai is őrzi feliratán adományozója nevét. Családi kriptát is kialakítottak, az épület megáldására 1812-ben került sor. Az eredeti barokk épületrészek kő-tégla vegyes falazatúak, szép, faragott kő nyíláskeretekkel, a klasszicista bővítmény tisztán téglából épült.

A felszerelésről a következőket írja az 1841-es jegyzőkönyv:

     orgona, egy hordozható szószék, gyóntatószék,

     a fa oltárt Szent Lőrinc tiszteletére szentelték fel, ezen egy feszület és két háromkarú gyertyatartó.

     Az oltár mögötti ruhaszekrényben őrizték az egyházi ruhákat.

     Mayerffy állandó házikáplánja Vidovic Vitál ferencesrendi szerzetes volt, aki naponta misézett. 

A következő  bérlő, Jurenák Ferenc elhanyagolta az épületet, magtárnak használva azt. 1856-ban az új birtokos, Sina Simon báró renováltatta a kápolnát. Évtizedeken keresztül Szent Lőrinc emlékünnepét, augusztus 10-ét követő vasárnapon búcsút tartottak. 1932-ben Szemere Miklós örököse, Szemere István családi mauzóleummá építtette át. A kápolnatérben finoman kidolgozott neobarokk kaput helyeztek el, csavart oszlopokkal és a Szemere-címerrel díszítve, a boltozatra freskók kerültek. 

A II. világháború  után a szomszédos kastélyépületet lerombolták. 1950-1972 között a kápolna teljesen elhagyatott volt, egyre rosszabb állapotba került. A mai Szent Lőrinc lakótelep építésekor a majorság közeli épületeit is lebontották. A kápolna helyreállítására csak 1971-76 folyamán került sor H. Vladár Ágnes tervei szerint, ekkor készült el a ma látható kerítés is. Tetőzetét 1998-ban újították fel. (írta:Heilauf Zsuzsa, szerkesztette:Kardos Gábor)

Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy az Egyháztanács engem kért fel a „világi feladatok” szervezésére. Az Önkormányzat cégeinek, a Bókay-Kert munkatársainak, a kerületi rendőrkapitányság dolgozóinak, a Lőrinc Kertváros Polgárőrcsoportnak, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség fiataljainak, valamint a Főplébánia munkatársainak sokat köszönhetek. Remélem a szép eseményt nem zavarja majd meg semmi és sokan lehetünk ezen ünnepi eseményen majd együtt. 

Mindenkit várunk szeretettel.

Az esemény facebook profilja az alábbi linken tekinthető meg : www.facebook.com/home.php#!/event.php

Kardos Gábor

önkormányzati képviselő

komment

süti beállítások módosítása