HTML

2011.05.31. 02:12 amikeruletunk

Segély helyett munka

Munkahelyeket teremt a megváltozott munkaképességű kerületi lakosok számára az önkormányzat azzal, hogy a május 3-ai rendkívüli testületi ülésen megállapodást kötött a Salva Vita Alapítvánnyal. A civil szervezet komoly ismeretekkel rendelkezik a munkaerőpiacon, és jó a kapcsolata a cégekkel.

 

Mostanáig jelentős összeget – évi 82 millió forintot – kellett fizetnie az önkormányzatnak azért, mert nem igyekezett eléggé helyet találni a munkaerőpiacon a megváltozott munkaképességű kerületiek számára, inkább átutalta a törvény által előírt rehabilitációs támogatást.

Az intézmények költségvetéséről szóló beszámoló során derült ki, hogy ezt az összeget évek óta automatikusan bekönyvelték, ahelyett, hogy valami megoldást kerestek volna – magyarázta Csomó Tamás alpolgármester.


A törvény szerint ugyanis, ha egy munkaadó húsznál több alkalmazottat foglalkoztat, legalább 5 százalékban köteles megváltozatott munkaképességűeknek is munkát adni. Ha ezt nem teszi, évente 964.500 forint rehabilitációs támogatást kell fizetnie minden ilyen munkavállaló után. Az önkormányzat tehát korábban a támogatás megfizetését választotta.
– A támogatás minimum négyórás munkával váltható ki minden egyes megváltozott munkaképességű munkavállaló esetében – mondta Csomó Tamás. – Mindenkinek jobb, ha a munkavállaló munkával keresi a pénzt: neki tartást ad, munkája haszna pedig a közösséget szolgálja.

A területen nagy tapasztalattal rendelkező Salva Vita Alapítvány egyrészt a munkahelyek felkutatásában segít majd, másrészt a cégek képviselői számára tartanak tréningeket, amelyeken ismertetik, milyen munkaterületeken tudnak hatékonyan és eredményesen dolgozni a megváltozott munkaképességű munkavállalók.

Kutatások igazolják, hogy például egyes szellemi sérüléssel élők monotónia tűrése nagyobb az átlagnál, az ilyen területeken tehát ők lehetnek eredményesebbek. Vagy ha valaki kerekesszékkel közlekedik, még kiváló munkaerő lehet például adminisztratív területen. Két ilyen kollégának már tudtunk is munkát biztosítani – avatott be Csomó Tamás.

A képviselő-testület döntésének eredményeképpen a kerület 3 millió forinttal támogatja évente az alapítványt az általános tartalék terhére, és 85 ember számára keresnek munkahelyet.

Kerékgyártó György-bp18.hu

komment

süti beállítások módosítása