HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.05.21. 18:52 amikeruletunk

A korábbi utcaneveket hoznák vissza a kerületiek

Szabadulnának a kerületiek az egykori munkásmozgalmi személyiségekre emlékeztető utcanevektől. A legkülönbözőbb javaslatok kerülnek elő, melyik utcát hogyan kellene át- vagy visszanevezni. De vajon mit lehet és mit nem az átkereszteléskor? Az utcanevek története sokat elárul.

 

A közterületek átnevezése leggyakrabban politikai változások idején válik fontossá Magyarországon. Legutóbb 1990 és 1992 között cseréltek nagy tömegben utcatáblákat a fővárosban, ekkor a közgyűlés átgondoltan, és sietség nélkül hozott döntéseket. Ebben az időszakban tűntek el a Sallai Imrére és Fürst Sándorra emlékeztető táblák – a XVIII. kerületet kivéve, ahol ezek még mindig tartják magukat.

Budapesten május elején 26 közterület kap új nevet. A hír nyomán került elő újra a régi ötlet, hogy az említett két név mellett Hámán Kataliné is változzon meg végre.
– Az utcaneveket meghatározott rendben, úgynevezett utcanév-bokrokban alakították ki a városrészek története folyamán. Ez nem csak a XVIII. kerületre jellemző, hanem minden településre, amely 1950-ig Budapest részévé vált – magyarázta Heilauf Zsuzsanna muzeológus, a XVIII. kerületi Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője. – Ha az azonos típusú utcanevek közül egy-egy kilóg, akkor feltételezni lehet, hogy utólag változtattak.

Fű, fa, virág 

Pestszentlőrinc városmagjában – épp úgy, mint a magyar településközpontok zömében – 1848-as tábornokokról nevezték el a közterületeket, Szentimre-kertvárosban – a Trianon után nagy számban idetelepülő erdélyiek tiszteletére – ottani földrajzi nevekről, hasonlóképpen a Szemeretelepen felvidéki és Ferihehegyen további határontúli területek alapján keresztelték el a helyi utcákat, tereket. Az újabb városrészek közül a Lakatostelepen foglalkozások adták az utcák nevét, az Alacskán fafajták, a Havannán magyar képzőművészek, Pestszentimre egy új részében pedig féldrágakövek.
Érdekes utalást találunk arra, hogy hogyan alakult át többször is az utcanevek szerkezete: az 1950-es városegyesítés után mindenhol igyekeztek kiszűrni a névpárhuzamosságokat, ennek ellenére a XVIII. kerületben Imrén és a Lónyaytelepen is van Gyöngyvirág utca – még szerencse, hogy a posta irányítószámokat is használ. A legrejtélyesebb változás a Gilice tér környékén történt: itt madárneveket viselnek az utcák, kivéve egyet, amelyet 1967-ben – ismeretlen okból – Fecskéről Delfin utcára neveztek át.

Hogy kerültek ide?

A munkásmozgalmi személyiségek nevét viselő utcákkal kapcsolatban az a legmegdöbbentőbb tény, hogy ezek nem a kommunista párt 1947-es választási győzelme után részesültek a keresztségben: a Sallai Imre utca 1946-ban, a Hámán Katalin utca ugyanebben az évben, a Fürst Sándor utca pedig korábban, 1945-ben kapta nevét a Budapesti teljes utcanévlexikon szerint. Heilauf Zsuzsanna szerint ez a háború utáni szociáldemokrata városvezetés meggyőződésére utal.
– Az kétségtelen, hogy ezek az utcanevek kilógnak a többi közül, hiszen a Sallai utca a Gloriett-telepen madárnevű utcák közé ékelődik, a Fürst Sándor utca pedig a Bókaytelepen a 48-as tábornokokról elnevezett közterületek között húzódik – mondta a muzeológus.
Az utcanevek megváltoztatását először Kardos Gábor, Galgóczy Zoltán és Csabafi Róbert fideszes képviselő vetette fel egy polgármesterhez írt levélben, a testület elé Gönczöl András jobbikos képviselő előterjesztése alapján került volna az április 28-i ülésen, de a háztanács javaslatára elhalasztották az ügy tárgyalását.

Utcák neve egykor és ma 

Hámán Katalin utca (1946-tól). Korábban: Szurmay Sándor utca (a húszas évektől).
Fürst Sándor utca (1945-től). Előtte: Kiss István utca (a tízes évektől)
Sallai Imre utca (1946-tól). Ez a rendkívül hosszú utca több részből keletkezett:
1. Turul utca (a mai Fürst Sándor utca és a Gilice tér közötti szakasz, a tízes évektől)
2. Halom utca (a Garay utca és az Üllői út közötti szakasz, 1925-től ez is Turul utca)
3. Az 1950-es városegyesítés után a Sallai Imre utcát meghosszabbították a Fürsttől a Kele utcáig tartó szakasszal.

Javaslatok a változtatásra

Kardos Gábor, Galgózy Zoltán és Csabafi Róbert javaslata:
A Sallai Imre utca legyen Turul utca, a Fürst Sándor utca pedig újra Kiss István utca.

Gönczöl András előterjesztése:
A Sallai Imre utca az Üllői út és a Gilice tér között Turul utca legyen újra, a tér és a Méta utca között pedig Gloriette út.
A Fürst Sándor utca vegye fel Wass Albert nevét.
Gönczöl javaslatokat kér a Hámán Katalin, Kulich Gyula, Vándor Sándor és Haladás utca új nevére.

Kerékgyártó György-bp18.hu

komment

süti beállítások módosítása