HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.04.21. 02:34 amikeruletunk

Megállapodást kötött a kerületi önkormányzat a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvánnyal

Sokszor és sokféle ígéretet hallhattunk a korábbi években a mikro- és kisvállalkozások fejlesztésére, ám az április 19-én, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvánnyal aláírt megállapodás kézzelfogható eredményeket hozhat a kerületi vállalkozásoknak.

Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere és Dr. Sárközy Tamás, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumának társelnöke 2011. április 19-én sajtótájékoztatót tartott abból az alkalomból, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány együttműködésén alapuló fővárosi vállalkozásfejlesztési program indult a XVIII. kerületben. 
 
Korábban is hangsúlyoztuk, hogy a mikro- és kisvállalkozások fejlesztését különösen fontosnak tartjuk, s ennek első eleme ez a megállapodás – mondta Ughy Attila polgármester a sajtótájékoztatón. – A kerületi vállalkozások könnyebben juthatnak hitelhez, mert a közalapítvány nem csupán üzleti szempontokat vesz figyelembe, hanem társadalompolitikai célokat is szolgál. A kerület fejlődéséhez nélkülözhetetlenek ezek a vállalkozások, s az ő megerősítésük a közösség erősödését eredményezheti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A polgármester kiemelte, hogy a Vagyon18 N. Zrt. Kondor Béla sétányon található ügyfélszolgálati iroda számos kérdésben adhat tanácsot és segítséget a helyi vállalkozóknak. 
Az ismert közgazdász, Dr. Sárközy Tamás, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumának társelnöke azt hangsúlyozta, hogy a legnagyobb baj a tőkehiány. 
– Úgy építjük 20 éve a kapitalizmust, hogy éppen a kapitál, azaz a tőke hiányzik a vállalkozásokból – szögezte le Dr. Sárközy Tamás. – Amit a bankok nem gondolnak hitelképesnek, az még lehet jó fejlesztés, és ehhez adhat segítséget a közalapítvány. Annak ellenére, hogy nem csupán üzleti szempontokat vesz figyelembe a közalapítvány, nagyon jó a hitelek megtérülése, s ez alapvetően a körültekintő előkészítésnek köszönhető. Nem szabad ugyanis csak a hitelre szűkíteni a szempontokat, mert nagyon sok adminisztratív nehézséggel is meg kell küzdeniük a vállalkozóknak, s ebben is támogatást nyújtunk.
 
A vállalkozásfejlesztési iroda azonban nem csodatévő, sőt időnként éppen azzal segít, hogy felhívja a figyelmet a vállalkozás buktatóira.
A vállalkozók gyakran túl nagy kockázatot vállalnak, s végül nem csupán a cég, de a család is tönkremegy – tette hozzá dr. Nagy Miklós. – Ezt mindenképpen el kellene kerülni. Azzal, hogy közelebb visszük a szolgáltatásokat a vállalkozókhoz, komplett segítséget adhatunk.  
 
Vagyon18 Zrt. ügyfélszolgálatot nyit
 
A feladatok ellátásához szükséges humánus, ügyfélbarát, átlátható irodai szolgáltatások feltételeinek biztosítása érdekében a Vagyon18 Zrt. ügyfélszolgálatot nyit a vállalkozások számára.
Banyár László, a Vagyon18 Zrt. ügyvezető igazgatója fontosnak tartotta kiemelni, hogy mindez csupán az első lépés, és az iroda a jövőben vállalkozásfejlesztési központtá válhat.

Így integrált együttműködés jön létre a fővárosi vállalkozásfejlesztési program és a kerületi önkormányzat között a vállalkozások támogatására. A szolgáltatás révén elsődleges feladat a hozzáférés biztosítása a kedvezményes finanszírozási programokhoz, valamint a vállalkozók tájékoztatása a pályázati lehetőségekről. A kerület vállalkozói számára olcsó és egyszerűen elérhető, jó termékeket ajánlanak annak érdekében, hogy az igénybevett támogatások segítségével megtermelt profit a vállalkozásoknál maradjon, így azok időt, energiát és pénzt takaríthatnak meg. A megállapodás értelmében a Vagyon18 Zrt. nem nyújt olyan szolgáltatást, amely a kerületben működő ugyanolyan, vagy hasonló tevékenységi körrel rendelkező vállalkozások versenyhátrányát eredményezi.
 
A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány a XVIII. kerületben székhellyel, vagy telephellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások számára magas szakmai színvonalú szolgáltatásokat nyújt az alábbi területeken:
 
Finanszírozási Programok:
 
Mikrohitel Program – elsősorban a kereskedelmi bankok által nem finanszírozható mikrovállalkozások számára. A mindenkori hatályos feltételek szerint jelenleg 7 millió forintig gépek, berendezések, eszközök és más beruházások finanszírozása használható.
 
MFB által finanszírozott Kisvállalkozói Hitelprogram - A kisvállalkozói hitel elsősorban azon budapesti székhelyű vagy telephelyű vállalkozások számára elérhetőek, amelyek már bizonyítottak a piacon, illetve üzleti elképzelésük alapján nagyobb hitel visszafizetésére is képesek, nincs lejárt köztartozásuk, hiteltartozásuk. A 15 éves futamidejű kisvállalkozói hitel olyan fejlesztési elképzelésekhez igényelhető, ahol a vállalkozás a nettó fejlesztési költség legalább 10%-ának megfelelő saját forrással rendelkezik és legfeljebb 50 millió forint összegű kedvezményes hitelt igényel.
 
Budapest Kisvállalkozói Hitel - A mindenkori hatályos feltételek szerint 15 millió forintig, felhasználható fejlesztésre és forgóeszköz vásárlására egyaránt. A hitel odaítélése a Hitel Bizottság részére összeállított üzleti terv alapján történik, a bizottság vétójoggal rendelkező tagja a társfinanszírozó Polgári Takarékszövetkezet.
 
Tanácsadói tevékenység – Ügyfél-akvizíciós Program - A Közalapítvány annak érdekében, hogy a budapesti vállalkozások, illetve a vállalkozást indítani szándékozó polgárok egyszerűsített eljárási rendszerben érhessék el a fővárosi vállalkozásfejlesztési szolgáltatásokat, kialakította ügyfél-akvizíciós programját. Ez a kommunikációs rendszer képes arra, hogy információt adjon a vállalkozásfejlesztési és innovációs központok aktuális (rendszeres és eseti) programjairól és az információ nyújtással egy időben fogadja az arra való jelentkezéseket, másrészt pedig a vállalkozásokkal kapcsolatos tanácsadások időbeosztását optimalizálja. 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Innovatív, gyors növekedésű és beszállító vállalkozások
 
Tőkebefektetések formájában a Közalapítvány a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. finanszírozói együttműködésével 10 és 100 millió forint között olyan beruházási projekteket támogat, amelyek fő célja a jogi személyiségű gazdasági társaságok tevékenység bővítéséhez, korszerűsítéséhez kapcsolódó eszközbeszerzés, telephelybővítés vagy új telephely létesítése.
 
A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány együttműködik a Magyar Államvasutak Zrt.-vel, hogy minél több kis- és középvállalkozás váljon a nemzeti vasúttársaság üzleti partnerévé: a Közalapítvány szolgáltatásaival nyújt segítséget az érdeklődő vállalkozások számára.
 
A Közalapítvány partnere az EXIMBANK Zrt., ügyfeleinek egyedi igényei szerint kialakított kedvezményes export-ösztönző termékkínálatával áll a tudás- és technológia intenzív vállalkozások, exportőr beszállítók rendelkezésére.
 
A Budapest Innopolisz Fejlesztési Program a Közalapítvány vállalkozásfejlesztési programjának a gyors növekedésű exportorientált innovatív kis- és középvállalkozói szektort támogató tevékenysége. Ennek kialakításában meghatározó módon vesznek részt a budapesti egyetemek és kutató intézetek vezető szakemberei, valamint pénzügyi és gazdasági téren kiemelkedő tapasztalattal rendelkező üzletemberek.
 
A fővárosi vállalkozásfejlesztési programról szóló, a vállalkozások számára hasznos információs anyagok az Önkormányzat, a Közalapítvány honlapján és a Vagyon18 Zrt. ügyfélszolgálati irodájában egyaránt elérhetőek lesznek az érdeklődő polgárok és vállalkozások számára. 
A szolgáltatások a jövőben a kerületi sajátosságoknak megfelelően tovább bővülhetnek.
 
Sütő Nagy Zsolt
bp18.hu

komment

süti beállítások módosítása