HTML

2011.03.15. 23:11 amikeruletunk

Emlékezés a régiekre…

Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 163. évfordulója alkalmából a kerületi önkormányzat március 13-án  koszorúzási ünnepséget rendezett  a Bányai Júlia emlékét megörökítő emléktábla előtt Pestszentimrén. A megemlékezésen részt vettek a tesvérvárosok delegációi is.

 

Felcsendült a Himnusz, majd Ódor Katalin, a Pestszentimrei Közösségi Ház igazgatója nyitotta meg az ünnepséget, és a Bányai Júlia emlékét megörökítő emléktábla előtt mondott ünnepi beszédet.
Bányai Júlia, férje váratlan halálát követően a szabadságharc kitörése után férje nevén, férfiruhában jelentkezett a honvédseregbe. A harcokban tanúsított bátorságát, férfias elszántságát becsülték bajtársai. Később főhadnaggyá, századossá léptették elő.
A szabadságharc bukása után Törökországba emigrált, végül Kairóban telepedett le, ahol vendéglőt nyitott. S talán a véletlen hozta úgy, hogy éppen itt, Nemes utca és a róla elnevezett utca sarkán, egy vendéglő falán található a szabadsághős asszony emlékét megörökítő tábla. ( A hősnőről Budapesten, egyedül a XVIII. kerületben neveztek el utcát. Szerk.)

Az ünnepi beszédet követően a kerületi önkormányzat nevében Lévai István Zoltán és Kucsák László alpolgármester helyezett el koszorút, majd a pártok, civil szervezetek képviselői, valamint a településrészen élők helyezték el az emlékezés virágait.

bp18.hu

komment

süti beállítások módosítása