HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.03.07. 01:01 amikeruletunk

Fotós témák tizenéves szemmel

„Felhőtlen öröm, hogy a kedvezőtlen helyzet ellenére a kerület által kezdeményezett Ifjúsági Művészeti Fesztivál országos és határon túli eseménnyé vált”- mondta Chochol Károly fotóművész a XI. Ifjúsági Művészeti Fesztivál megrendezett fotópályázat kapcsán.

A Kondor Béla Közösségi Ház a kezdetektől felvállalta a budapesti középiskolások képző-, ipar- és fotóművészeti kiállításának megszervezését, megrendezését és díjazását.  Az elmúlt évek során a pályázat olyan népszerűvé vált, hogy a fővároson túl az ország különböző pontjairól, településeiről is érkeztek pályaművek, ezért országos hatáskörűvé terjesztette ki az intézmény a felhívást. 
 

A beérkezett alkotások közül neves zsűri választotta ki a díjazottakat és a kiállításra érdemes alkotásokat. A fotókategória zsűrijének elnöke volt Chochol Károly fotóművész, Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének alelnöke. A  fotóművészeti pályázatra beérkezett alkotások kiállításának megnyitó- és díjkiosztó ünnepségén Szarvas Attila az oktatási, közművelődési, sport és ifjúsági bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd   Chochol Károly tartott szakmai értékelést.
„Bevallom, némi aggodalommal vártam a beadási határidőt. Ki tudja hány családot, azon belül hány gyereket érintett a gazdasági válság? Hány családi otthon, hány iskola károsodott a szinte sorozatban érkező természeti katasztrófától? A nehézségek dacára töretlen a lendület. Felhőtlen öröm, hogy a kedvezőtlen helyzet ellenére a kerület által kezdeményezett Ifjúsági Művészeti Fesztivál országos és határon túli eseménnyé vált”.
A zsűri nem szelektált az anyagban, de a közelmúlt nem éppen örömteli történéseire utaló munkák nem voltak. A jövőbe vetett hit és lelkesedés lehetett az oka, de az elmúlt évek során doha nem találkozhattunk ilyen felhőtlenül vidám és boldog képanyaggal.  Az ifjú lélek tiltakozik így a rossz ellen, tudomást sem véve róla, mert felejteni akar, vagy m mindent felülmúl egy más, egy új világ ígérete? Most ezt a kiállítást áttekintve azt mondhatjuk, hogy egyenletesebb a színvonal.  A díjazott alkotók munkái megállnák a helyüket akár korhatár nélkül, országos kiállításon is.
Nincsenek felületes ügyeskedések. Vannak, akik az újat, az új lehetőségeket keresik és örvendetes, mert nem üres ügyeskedésekkel találkozhattunk. A sok kiváló művésztanár között évek óta élen jár a Szent László Gimnázium jeles oktatója Papp László. Ebben az esztendőben tanítványaival kimagasló sikereket értek el, közülük hatan lettek díjazottak, így méltán a tanár úr is.

Az idén összesen három kategóriában (képzőművészet, iparművészet, fotóművészet)  52 iskola, 311 tanulójának 837 alkotása érkezett be.
Az idén a fotóművészeti pályázatra 27 tanintézményből, 94 alkotó, 401 pályamunkája érkezett be.
A díjakat átadta Chochol Károly, Szarvas Attila, az oktatási, közművelődési, sport és ifjúsági bizottság elnöke, Módos Gábor a MAOE felügyelő-bizottságának elnöke. Közreműködtek a Dohnányi Ernő Zeneiskola növendékei.

Fotók: Fülep Erzsébet

bp18.hu

 

komment

süti beállítások módosítása