HTML

2011.02.18. 22:18 amikeruletunk

A magyar polgárok bíznak az államban

A magánnyugdíj-pénztári tagok 97 százaléka felelős döntést hozva visszatért a biztonságos kiszámítható állami nyugdíjrendszerbe. A magyar polgárok ország világ előtt bebizonyították, hogy bíznak az államban, bíznak saját magukban, abban hogy ez az ország ismét gyarapodni, a nemzet pedig erősödni fog. Ez a meglévő társadalmi bizalom megteremtheti a lehetősséget arra, hogy Magyarországot együttesen sikerrel ki lehessen vezetni abból a gazdasági kátyúból, amibe most van. Fél Európa figyel minket, sokan szurkolnak nekünk és ha gazdaságpolitikánk sikeres lesz akkor valószínű, hogy a többi ország is követi majd a példánkat, mint ahogy a bankadó kapcsán volt már rá precedens.

Az emberek most szabadon dönthettek, szemben 1997-tel amikor az akkori MSZP-SZDSZ-kormány kivette az emberek kezéből a döntés lehetőségét és a pályakezdők számára kötelező jelleggel előírták a magánnyugdíj-pénztári tagságot. Ennek ellenére a magánnyugdíjpénztárak soha egyetlen alkalommal sem kérdezték meg a tagokat akkor amikor befizetésüket veszélyeztetve kockázatos veszélyes tőzsdei tranzakciókba bocsátkoztak, amellyel veszélyeztették a befizetéseiket.

Az Országgyűlés által elfogadott nyugdíjvédelmi program azonban megszüntette ezt az áldatlan állapotot, hogy a magánnyugdíjpénztárak azt csinálhattak a pénztártagok befizetéseivel amit csak akarhattak.

A magánnyugdíj-pénztári rendszer úgy volt rossz, ahogy volt. Rossz volt azért, mert költségvetési hiányt okozott, csőd szélére sodorta a nyugdíjrendszert , mivel hihetetlen magas kezelési költséggel működött. Csak egy adott kört hozott nagyon jó helyzetbe, a magánnyugdíj-pénztári menedzsmentet és a befektetési alapok kezelőit. Ráadásul a működési költségek felhasználása és maga a rendszer is átláthatatlan volt. A kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszer és a hozzá fűződő kötelező elvárások, hogy minimum négy vagy még nagyobb százalékú reálhozamot fognak produkálni, hamis illúziókat keltettek az emberekben.

Az új nyugdíjrendszer lényeges eleme, hogy végre minden magyar állampolgár pontosan tudni fogja, hogy a nyugdíjával kapcsolatban mire számíthat és milyen döntési lehetőségei vannak. Az egyéni számlavezetés során mindenki tudni fogja körülbelül mennyi nyugdíjra számíthat. Az egyéni számla rendszere a korrektséget és a bizalmat növeli, hiszen naprakészen lehet látni, milyen befizetéseket teljesítünk, mennyi szolgálati idővel rendelkezzünk.

Az állampolgár számára a legfontosabb, hogy egy olyan kiszámítható rendszer jön létre ahol világosan látja,hogy mennyi nyugdíjra számíthat.

Harangi Fülöp

komment

süti beállítások módosítása