HTML

2011.02.12. 00:41 amikeruletunk

Diákparlament 2011.

A kerületi Diákparlament ez évi ülését február 7-én tartotta meg a Rózsa Művelődési Házban. Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata, valamint a kerületi diákönkormányzat (KEDÖK) közös rendezvényén a tanulók elmondták kéréseiket, javaslataikat a kerület vezetőinek, akik tájékoztatták őket a lehetséges megoldásokról. Ezt követően a Diákparlament határozatot hozott a 2011. év legfontosabb teendőiről.

 A diákok beszámolót tartottak az előző évben megvalósult feladatokról, majd kérésekkel, észrevételekkel fordultak a kerület vezetői felé.

 A Karinthy Frigyes Gimnázium diákképviselője az iskola két épületét összekötő gyalogos átkelő balesetveszélyességére hívta fel a figyelmet.  A Vörösmarty Mihály Ének-Zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium diákjai több térfigyelő kamerát szeretnének a kerületben, valamint helyet szeretnének találni a graffitinek, a kertváros közbiztonságáról, az iskola rossz kerítéséről, az Üllői út és a Thököly út melletti üres tér hasznosításáról, a Kossuth Lajos tér biztonságosságáról tett említést. Pestszentlőrinci Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola diákjai köszönetet mondtak, hogy a 93-as busszal immár átszállás nélkül el tudnak jutni Kőbánya-Kispest metróvégállomáshoz, de kérték a járat sűrítését.


Kastélydombi Általános Iskola diákközössége megköszönte a polgárőrség munkáját, az iskola zöldterületének kihasználására pályázati lehetőségről érdeklődtek, valamint az iskolai könyvtár szigetelését és fűtésének megoldását kérte.
A Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola diákjA kerület néhány iskolájának környékén tapasztalható veszélyes forgalmi és közlekedési helyzetre hívta fel a figyelmet.  A Bókay Árpád Általános Iskola diákküldöttje arról beszélt, hogy az intézménynek   három épülete van, három különböző utcában. A felső tagozat a Wlassics utcába, a kicsik a Szélmalom utcába járnak -, ahol az ebédlő is van -, a tornatermünk pedig a Fürst utcában található. A Wlassics utcai főépület mellett lenne elegendő hely, hogy iskolához egy új szárnyat építhessenek, ahol elférne akár egy tornaterem, egy ebédlő, illetve tantermek az alsósok számára. Az iskola képviselője megköszönte a tornaterem új padlóját, és a felfestését. A Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola (Piros) diákja arról érdeklődött, hogy van-e lehetőség a régi piac területén, az Üllői út mentén zöldövezetet, pihenő park kialakítására? Az intézmény nevében megköszönte a Piros Iskola előtt létesített padokat és a virágágyást, valamint az intézmény nevében a polgárőrség munkáját. A Felnőttek Gimnáziuma és Továbbképző Központja a Kossuth tér közbiztonságának javítására valamint a gimnázium épületének felújításának szükségességére hívta fel a figyelmet. A Gulner gyula Általános Iskola diákküldöttje kérte a Gulner utca egyirányúsítását az Üllői út felé, mert a ki- és behajtó autók forgalma nagymértékben veszélyezteti a diákok biztonságos közlekedését, valamint az Üllői úton haladó 50-es villamos haladását. Az Üllői út revitalizációjával kapcsolatban a Gulner utca - Vág utca - Szakály utca által határolt területfásítását, rendezését kérték, hogy a környékbeli családi házak, lakóparkok, és iskolák tanulói szabadidő eltöltésére alkalmas teret nyerjenek.

A Speciális Oktató é Fejlesztő Intézmény (SOFI) diákjai elmondták, hogy diákjai közül többek vesznek majd részt Athénban, a Speciális Olimpia Világjátékokon, ez azt is jelzi, hogy a sport nagyon fontos az iskola életében. Azonban nincs tornatermük. A Pitagorasz Általános Iskola diákjai szintén a tornaterem hiányát említette, valamint a térfigyelő kamerák felszerelését, és a nyílászárók cseréjének folytatását kérte. A Pogány Frigyes Szakközépiskola diákja elmondta, hogy az Üllői út esetleges felújításánál és más hasonló munkáknál az építészeti szakmát tanuló diákok gyakorlati munkával, tanári-szakoktatói vezetéssel, önkéntesként szívesen bekapcsolódnának.

A Kapocs Általános és Magyar-Angol Két Tannyelvű Iskola nyílászárói rossz állapotban vannak. Ez idáig mindössze néhány tanterem udvar felőli ablakai lettek lecserélve. Az elöregedett nyílászárók mind esztétikai, mind szigetelés szempontjából nem megfelelőek. Mivel az iskolának nincs anyagi ereje a korszerűsítéshez, szeretnénk segítséget kérni az önkormányzattól.
Darus Utcai Általános Iskola diákképviselője elmondta, hogy a Föld Napja alkalmából immár 14. éve meghirdetett szép és virágos kerületünkért pályázatnak nagyon örülnek, hiszen iskola egynyári, kétnyári virágokat és cserjéket kapott, amit igen nagy szeretettel és örömmel ültettek el.

A Kandó Téri Általános Iskola diákképviselői a városőrség segítségét kérték a reggel 7.15-8 óráig, valamint délután 16-17 óráig a diákok a Halomi út és a Halomegyházi út kereszteződésében való biztonságos áthaladásához. 
Az I. sz. Etalonsport Általános és Sportiskola tanulói szeretnének a közvilágítást a Közdűlő úton, buszmegálló kialakítását az iskola közelében.
A Kondor Béla Általános Iskola diákja az iskola környékén kérte, hogy legyen szelektív hulladékgyűjtő-sziget.

Az Eötvös Loránd Általános Iskola diákja megköszönte, hogy az intézményben elkezdődött a nyílászárók cseréje, és szeretnék ha tovább folytatódna a program.  
Több iskola képviselője (Kastélydombi, Ady Endre, Pitagorasz, Kassa, Kondor) a közétkezésről panaszkodott, melyre Kucsák László alpolgármester reagált. Tájékoztatta a Diákparlament résztvevőit az előzményekről, és elmondta, hogy több sikertelen közbeszerzés történt már, hamarosan újabb kiírásra kerül sor. Azt szeretnék, ha nem egy szolgáltató lenne a kerületben, mert ez versenyhelyzetet teremtene.

Kérte a diákokat, hogy minden esetben a közétkezéssel kapcsolatos panaszt, észrevételt írásban jelezzék az önkormányzat felé, mert csak megalapozottan lehet lépéseket tenni.
Dr. Lévai István Zoltán alpolgármester mielőtt rátért volna a felvetések, javaslatok megválaszolására, rövid tájékoztatót tartott a kerület jelenlegi anyagi helyzetéről. Az alpolgármester elmondta, hogy 10-12 milliárd forintos adósságállománnyal küzd a vezetés, ezért a feladatok ellátásához nagyon szigorú gazdálkodásra van szükség. A kerület éves költségvetése 20-22 milliárd forint, melyből 4,5 milliárd forintra tehető a rövidlejáratú hitelek összege. Így a  2011-es évi költségvetés  tervezésekor máris -4,5 milliárd forinttal kevesebb pénzzel lehet számolni.  Hosszú lejáratú hitelből épült fel a Sportkastély (2006.), aminek költsége 1,4 milliárd forint volt, és szintén így készült el a pestszentimrei szakorvosi rendelő, ami 600 millió forintba került, s a kamatokkal együtt számolva jelentős többletkiadással kell majd számolni. Az Ady Endre és a Gulner iskola tornaterme is szintén hitelből valósult meg. 2008-ban 3 milliárd forint értékű körvényt (öt éves türelmi idő után 20 éves futamidővel) bocsátott ki az önkormányzat, aminek törlesztéséről is majd gondolkodni kell. Mindezek ismeretében csupán feszített gazdálkodással, lehet előteremteni a kerület működéséhez szükséges forrásokat. Ilyen például a Bókay iskola épületeinek centralizálása, a tornaterem építés, térfigyelő kamerák felszerelése… Jó hír volt, hogy a Havanna lakótelep szomszédságában lévő Vörösmarty iskola kérésére a Havanna projekten belül lehetőség nyílik a kamerarendszer bővítésére. A lakótelepi térfigyelő rendszerek kialakításával a kertvárosi részekben szaporodott meg a bűnelkövetők száma. Ezért 2011. január 1-jétőla egy rendőr és egy városőr teljesít gyalogos járőrszolgálatot a kerület több pontján (Havanna lakótelep, Üllői út, Béke tér, Pestszentimre). Három gépkocsi kapott önkormányzati járőr matricát, és négy rendőrjárőr munkáját finanszírozza az önkormányzat.

Kucsák László elmondta, hogy az önkormányzat csak akkor tud a kérésekre pontosan válaszolni, ha elkészül a kerület 2011. évi költségvetése, ugyanis akkor látható, hogy mi valósítható meg.  Azonban azokkal az igényekkel is foglalkoznak tervezet szintjén, amelyek megvalósítására jelenleg nincs lehetőség.  „Minden felvetésre az önkormányzat reagálni fog” – tette hozzá az alpolgármester. Felmerült a diákok körében, hogy az önkormányzat rendezzen Ki? Mit? Tud? versenyt, - az ötletet Kucsák László is örömmel fogadta. Azonban azt is elmondta, hogy át kell értékelni a versenyeztetést. Több iskola képviselője jelezte, hogy a kerületben igény volna kulturált szórakozásra. Az alpolgármester elismerte, hogy erre korlátozott lehetőségek vannak, de a például egy-egy alkalommal filmvetítésre meg lehet teremteni a lehetőséget. Felhívta a figyelmet ara is, hogy érdemes ellátogatni a Bókay-kertbe, ahol  műjégpálya, kalandpálya, fedett uszoda és strand, teniszpályák, téli-nyári sípálya felvonóval, műjégpálya, szabadtéri színpadok, aerobic center, konditerem, kerékpáros cross-, futópálya, kalandpálya, valamint sok egyéb szórakozási lehetőség van.  

Miután a kerület vezetői válaszoltak a felvetett problémákra, elkészült a Diákparlament 2011. évi határozata.

A Diákparlament ülésén részt vett Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő, dr. Lévai István Zoltán alpolgármester, Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő, Csomó Tamás alpolgármester. 

A 2011. évi Diákparlament határozatai

1. A Diákparlament felkéri az önkormányzatot, hogy folyamatosan tartsa a kapcsolatot a fővárosi önkormányzattal valamint a BKV-val a diákságot érintő közlekedési átalakításokkal, felújításokkal kapcsolatban.
2. A Diákparlament felkéri az önkormányzatot, hogy azokban az iskolákban, ahol az szükségszerű, kezelje kiemelt figyelemmel a felújítással, bővítéssel és tornaterem létesítésével kapcsolatos kérdéseket.
3. A Diákparlament felkéri az önkormányzatot, hogy kiemelt feladatként foglalkozzon az oktatási intézmények környékének közbiztonságával.
4. A Diákparlament felkéri az önkormányzatot, hogy továbbra is teremtsen lehetőséget a diákság környezetvédelmi, környezet-szépítési akciókban való részvételére.
5. A Diákparlament felkéri az önkormányzatot, hogy a kerületi közétkeztetés javításával kapcsolatban mielőbb tegyen lépéseket.
6. A Diákparlament felkéri az önkormányzatot, hogy lehetőségei szerint segítse elő a kerületi fiatalság szórakozási lehetőségeinek bővítését.

 

 

komment

süti beállítások módosítása