HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.02.08. 21:08 amikeruletunk

Politikus és vállalkozó

2011. február 6-án  ünnepelte első születésnapját a havannatelepi Tanyasi Áruk Boltja. Ennek kapcsán készítettünk interjút Chladek Tiborral, a bolt társtulajdonosával, aki a Fidelitas mezőgazdasági és vidékfejlesztési kabinetjének vezetője, egyben a szervezet XVIII. kerületi alelnöke. 

2010. február 6. Ismerős a dátum?  

Hogyne! Ezen a napon nyitottuk meg az első Tanyasi Áruk Boltját! Felejthetetlen nap volt, birkapörkölttel és forralt borral vendégeltük meg a lakótelep lakóit, a mai napig sokan jó szívvel emlékeznek arra az alkalomra.  

Idén januárban pedig már a második bolt is megnyílt, szintén a Havannatelepen. 

Így van, a lakótelep túlsó felén, a Havanna utca 1. szám alatt nyitottuk meg második üzletünket. Mindkét bolt esetében az volt a célunk, hogy a jó minőségű, de a többség számára megfizethetetlen bioélelmiszerek, illetve a hazainál olcsóbb, azonban gyakorta sokkal rosszabb minőségű, nem ritkán egészségkárosító hatású külföldi termékek mellett piacra hozzunk egy új termékkört: az egészséges, magyar tanyasi élelmiszert. Közvetlenül a Felső-Kiskunságból, a termelőktől vásároljuk meg a zöldséget, gyümölcsöt. Mára a Cserpes Sajtműhely tej- és tejtermékeivel valamint házi jellegű füstölt húsáruval is bővült árukínálatunk, s bár a vevők határozott kérése miatt a téli időszakban déligyümölcsöt is forgalmazunk, árukészletünk döntő mennyiségben a Bács-Kiskun megyei tanyavilágból megvásárolt, jó minőségű magyar áru, amelyet a megszokott áraktól olcsóbban tudunk forgalmazni, tekintettel arra, hogy a felvásárló kiiktatásával szerezzük be árukészletünket.  

Azt sokan tudják rólad, hogy vállalkozásod mellett a Fidesz parlamenti frakciójában dolgozol. De mi is pontosan a munkaköröd? 

Negyedik éve dolgozom az Országgyűlési Hivatalban, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának munkatársaként. Az előző ciklusban Dr. Turi-Kovács Bélának, a Fidesz szövetségi rendszeréhez tartozó Kisgazda Polgári Egyesület elnökének voltam személyi asszisztense, a kormányváltás óta pedig Balogh József országgyűlési képviselő munkatársa vagyok a Fidesz Tanyaügyi Munkacsoportjában.  

Mivel foglalkozik a Tanyaügyi Munkacsoport? 

Ezt a munkacsoportot 2010. májusában hozta létre Balogh József kezdeményezésére tíz országgyűlési képviselő, köztük négy államtitkár. Amint az a munkacsoport alapító levelében is olvasható, a Tanyaügyi Munkacsoport a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületével szoros együttműködésben a tanyán élő családok életminőségének javítását, élet- és vagyonbiztonságának garantálását, a tanyán élők valódi esélyegyenlőségének megteremtését, a tanyasi gazdálkodási forma támogatását, a tanyasi élelmiszerek piacra jutásának elősegítését, a tanyák és tanyás térségek infrastrukturális fejlődését valamint természeti környezetének védelmét kívánja szolgálni. A Kormány a munkacsoport számos javaslatát építette bele a kormányprogramba, így például a vízgazdálkodási érdekeltségi hozzájárulás eltörlését, a kistermelők élelmiszertermelési, –feldolgozási és –értékesítési feltételeinek könnyítését és az alkalmi munkavállalás egyszerűsítését. A legnagyobb siker azonban kétségkívül a Nemzeti Tanyafejlesztési Program, amelyre a Kormány több mint egymilliárd forintot különített el a Vidékfejlesztési Minisztérium 2011. évi költségvetésben Balogh József képviselő úr javaslatai alapján. Megtisztelő számomra, hogy a tanyaprogram kidolgozásában magam is közreműködhettem. 

Nem furcsa, hogy valakit Havanna-lakótelepiként ennyire foglalkoztat a mezőgazdaság, különösen is a magyar tanyavilág? 

Én ebben nem érzek ellentmondást, főleg, hogy a vállalkozásom és a Fidesz-frakcióban betöltött munkaköröm is egyértelműen a magyar vidékhez köt. Másrészről meggyőződésem, hogy egy erős Magyarország elképzelhetetlen erős vidék és erős mezőgazdaság nélkül.  

2010. októbere óta vagy a Fidelitas mezőgazdasági és vidékfejlesztési kabinetjének vezetője. Milyen célokat tűzött ki maga elő a kabinet? 

A kabinet létrejötte bizonyítja, hogy mezőgazdaság és a vidékfejlesztés területén a Fidelitasnak is van mondanivalója. Kelet-Európa legnagyobb politikai ifjúsági szervezeteként képviselnünk kell a gazdálkodó, a mezőgazdasági vállalkozó, az agrárvégzettséggel rendelkező, illetve a vidéken élő és ott családot alapítani akaró fiatalokat is a saját nemzedékünk szemszögéből. Ennek jegyében kezdtük el megalkotni az „Új Nemzedék Vidékfejlesztési Stratégiát”, az országot járva, kihelyezett kabinetüléseken gyűjtjük a vidéki Fidelitas-tagok ötleteit, javaslatait. Legutóbb Békés megyében, Füzesgyarmaton volt kabinetülésünk, a következőt március végére, Szolnokra tervezzük, igyekszünk havi rendszerességgel ellátogatni az ország egy-egy pontjára, hogy minél többen tudjanak bekapcsolódni a kabinet programalkotó munkásságába. Hirdettünk egy gyakornoki pályázatot is, melynek keretében két fiatal tölthet el két-két hetet Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke mellett. Hiszem, hogy a kabinet munkájával érdemben hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy az új nemzedék érdekét a Fidelitas a lehető leghatékonyabban képviselje.

komment

süti beállítások módosítása