HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2010.12.19. 22:30 amikeruletunk

A szocialisták öröksége 10 milliárd forint összegű adósság

Az elmúlt években a kerület akkori szocialista-szabaddemokrata vezetői mindig a hitelfelvétel előnyeit hangoztatták, de az eladósodás tényles mértékét rendre elhallgatták. Az új városvezetés hivatalba lépését követően vált ismertté, hogy a kerület adóssága október 5-én 11 milliárd 740 millió forint volt.

Az elmúlt 2 hónap szigorú intézkedései nyomán megkezdődött Pestszentimre-Pestszentlőrinc pénzügyi konszolidációja ás ennek eredményeként az év végére 10 milliárd 300 millió forint lett a kerület adósságállománya. A hivatalos adatok szerint 97 ezer lakosa van a kerületnek azaz október elején a csecsemőtől az aggastyánig minden lakosra 118 ezer forint adósság jutott. A kerület adósságának felhalmozódása az elmúlt nyolc, de különösen az utóbbi négy évben következett be.

Folyamatosan felelőtlen gazdálkodás zajlott és ennek eredményeként ma a XVIII.kerület Budapest egyik legeladósodotabb kerülete. A kerületben a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az eladósodás vagyonfelélés, vagyis jövőfelélés mellett következett be. Nem voltak jövedelemtermelő beruházások, a kerület gyakorlatilag nem tud semmilyen eredményt felmutatni. A felelőtlen gazdálkodás miatt a kerületnek nem maradt értékesíthető vagyona.

A legjelentősebb beruházások, mint a Sportkastély vagy a pestszentimrei szakorvosi rendelő sem tartoznak a sikertörténetek közzé, mivel az utófinanszírozással roppant drága fejlesztésekké váltak. Összességében ezek a beruházások 2,5-3 milliárdjába kerültek a kerületnek.

A legnagyobb gond, hogy a korábbi városvezetés akkor sem élt a lehetőséggel amikor módja lett volna rá. Például az Üllői úti laktanya területének a visszavásárlása lehetőséget teremtett volna egy ipari park létrehozására, amely a repülőtér a vasút és a 4-es főút közelsége miatt sok vállalkozás számára lehetett volna vonzó.Az előző városvezetés ezt a lehetőséget elszalasztotta miközben az adósságot rendre csak duzzasztotta ás nem tervezet hosszú távra.

A rossz gazdálkodás tipikus példája volt az is, hogy olyan cégbirodalmat épített ki a korábbi önkormányzat amely nem racionálisan hanem rosszul és drágán működött a párhuzamos munkavégzés és szervezetlenség miatt. Erre jó példa a Városüzemeltető Kft. amelynek támogatása folyamatosan nőtt, miközben a cég a vagyonát élte fel.

Városkép

komment

süti beállítások módosítása