HTML

2010.11.26. 02:12 amikeruletunk

Veszélyes anyagok vannak a Cséry-telepen

Csapláros Béla XVIII.kerületi lakos dokumentumokkal tudja igazolni, hogy a kerület volt szocialista vezetése nem a valóságnak megfelelően tájékoztatta a kerületieket a Cséry-telep állapotát illetően, mivel a szocialisták állításával ellentétben a telep tartalmaz veszélyes anyagokat. Ugyanis a telepen a nem megfelelően elhelyezett hulladékok tömege eléri a két és fél millió tonnát amelynek nem elhanyagolható része egészségre ártalmas azaz veszélyes.

A kialakult helyzet előzménye az volt, hogy először csak Csepelről hordták a Cséry-telepre a fekáliát azonban később egyéb anyagok is kikötöttek a telepen.Egy 2003-as és egy 2004-es valamint egy 2008-as szakértői vélemény megállapításokat tett közzé a telepen tapasztalható állapotokról. Az első határozatban az akkori környezetvédelmi főhatóság több mint 65 ezer veszélyes hulladék átvételét és kezelését engedélyezte a telepet üzemeltető cégnek, a második pedig további évi 20-30 ezer tonna veszélyes és nem veszélyes hulladékátvételére adott engedélyt.

A 2008-ban elkészült szakértői vélemény megállapította azt, hogy a lerakó nincsen megfelelően kialakítva ahol becslések szerint 2,5 tonna nem megfelelően elhelyezett hulladék található többek között ólom, réz és higany amit a csapadékvíz a talajvíz kioldhat, a talvíz felé szállíthat ez pedig a felszín alatt déli irányba a lakott terület felé áramlik.

Ezen állapotok tükrében a szocialista városvezetés tervezte, hogy összekeverik a telepen található hulladékot a kommunális szeméttel komposztálnak. Ha ez akkor megtörtént volna akkor ma talicskázhatnánk a jövő évi paradicsomhoz a higannyal teli szemetet amellyel emberek életét veszélyeztetnénk.

A kerület új önkormányzata tisztában van a kialakult helyzettel fontosnak tartja a probléma megoldását hiszen a telep közel van a Gloriett lakótelephez és Pestszentimréhez. A megoldásra több megoldás is létezik például állat- és növénykert valamint épülhetne az 54 hektáros területen

komment

süti beállítások módosítása