HTML

2010.11.06. 15:17 amikeruletunk

Senkit nem fog kár érni

A nemzeti együttműködés kormánya nem tartotta korrektnek igazságosnak azt a jogszabályt amit még a Horn-kormány vezetett be és amelyben egyoldalúan a választás lehetőségét kizárva előírták a pályakezdők számára, hogy kötelező jelleggel csatlakozzanak a magánnyugdíjpénztárakhoz. A tagok befizetéseit azonban ezek a szervezetek tömeges mértékben a tőzsdére vitték ahol rossz tranzakcióba bocsátkozva olyan helyzetet idéztek elő amely miatt veszélybe került a jövő nyugdíjasainak a nyugdíja, mivel eltőzsdézték a befizetéseket.

Ennek következtében alakulhatott ki az helyzet amit a tagok maguk is láthatnak az egyenlegközlő értesítőn, hogy jóval kevesebb a nyilvántartás szerinti pénzük, mint amit az elmúlt évek során hónapról hónapra befizetek. A tagok jogos felháborodás által vezérelve választ várnak arra, hogy hová tűnt a befizetésük. A feltett kérdésekre az érintettek részéről azonban válasz rendre elmarad.

Pedig független pénzügyi szakértők is úgy gondolják már, hogy ez a probléma nem létezne ha a magánnyugdíjpénztárak a tagok érdekeit szem előtt tartva állampapírba fektették volna a befizetéseket és nem kockáztatták volna azokat a nagyobb nyereség reményében.

Ennek ismeretében egyértelműen kijelenthető az, hogy a befizetések eltüntetésében kulcsszerepet játszó magánnyugdíjpénztáraknál jóval biztonságosabb a állami nyugdíjpénztár. Az állami nyugdíjfolyósító a jövő nyugdíjasainak érdekét szem előtt tartva nem bocsátkozik a nagyobb nyereség reményében kockázatos kimenetelű tőzsdei tranzakciókba így a nyugdíjak biztonsága garantált.

Ennek ellenére a nemzeti együttműködés rendszerének kormánya nem ellensége a magánnyugdíjpénztáraknak, mivel olyan kétpilléres nyugdíjrendszer kialakítására törekszik amelynek fontos meghatározó szereplői lesznek a magánnyugdíjpénztárak is. Azonban a magánnyugdíjpénztári tagság kötelező jellege meg fog szűnni, mivel ne a törvényi kényszer, hanem a szabad választás következtében legyen valaki tagja ennek vagy annak a pénztárnak. De a pénztáraknak tudomásul kell venni azt, hogy az emberek érdeke az első ezáltal a befizetések biztonsága így a tagok befizetéseit a nagyobb nyereség reményében nem vihetik a tőzsdére, hogy ott egyik napról a másikra eltűnjön az.

Azokat az embereket pedig semmilyen hátrány nem fogja érni akik szabad döntésük alapján továbbra is valamelyik magánnyugdíjpénztárnak kívánnak a tagjai maradni. Sőt azon átmeneti időszakra amíg a kormány felfüggesztette a kétpilléres nyugdíjrendszer kialakítása érdekében a befizetések átutalását a magánnyugdíjpénztárak felé a pénztártagok számára 2011.december 31 után jóváírják a befizetéseket így kár veszteség senkit nem fog érni.

Harangi Fülöp

komment

süti beállítások módosítása