HTML

2012.09.03. 12:14 amikeruletunk

Harminc éves múlt, reményteljes jövő

1664_1.jpgA Kastélydombi Általános Iskolában rendezték meg a kerületi tanévnyitó ünnepséget.A Kastélydombi Általános Iskolában rendezték meg a kerületi tanévnyitó ünnepséget. A fennállása 30. évfordulóját ünneplő intézmény számára meglepetéssel készült az önkormányzat.

Az önkormányzat az iskolákkal marad

Kucsák László alpolgármester tanévnyitó beszédében kitért azokra a jogszabályi változásokra, amelyek az új köznevelési törvény kapcsán lépnek életbe. Megnyugtatta azonban a pedagógusokat, hogy a mostani tanévben mindez csak minimálisváltozásokat jelent.

Az iskolák életét tekintve a mindennapos testnevelés bevezetése mutatkozik be új elemként, de kerületünkben ez sem számít teljesen új dolognak, mivel iskoláink zöme az elmúlt tanévben élt a lehetőséggel és már ezt figyelembe véve zajlott az oktatás.

Az alpolgármester hozzátette, hogy az új rendszerben lépésről lépésre egyeztetni fognak az oktatási intézményekkel, mert az önkormányzat feltett szándéka, hogy szerepet vállal a működtetésben és az üzemeltetésben. Mindezeken túl Kucsák László örömét fejezte ki, hogy éppen a 30 éves Kastélydombi iskolában rendezhetik meg a kerületi évnyitót, mert az intézet három évtizedes szakmai múltja, az itteni pedagógusok munkája alapja lehet a következő évtizedek színvonalas oktatásának. Az alpolgármester a méltató szavakon felül örömmel jelentette be, hogy az önkormányzat 1 millió forint plusz támogatást ad az iskolának az évfordulós ünnepségekre, illetve egyéb közösségi rendezvények finanszírozására.

A megszerzett tudás kincs

Ughy Attila polgármester a tudás megszerzésére bíztatta a leendő elsősöket és az idősebb nebulókat is. - A megszerzett tudás olyan felbecsülhetetlen kincs, aminek segítéségével minden elérhető – mondta a polgármester. – A tudásért tenni és dolgozni kell, és a tudást sokan sokféleképpen használják. Az okosak saját maguk épülésére, a bátrak arra, hogy ötleteiket megvalósítsák. Az iskola feladata, hogy megmutassa az értékeket, azt, hogy erkölcs, szeretet, tisztelet, tisztesség és becsület nélkül nem lehet élni. Ezekre kell megtanítanunk gyermekeinket, a tantárgyak pedig mindezek szolgálatában állnak. Felelősségteljes életre nevelni annyi, mint emberré tenni.

Véghely Tamásné, a Kastélydombi iskola igazgatónője reményét fejezte ki, hogy a változások ellenére továbbra is az önkormányzattal közösen tudnak majd tevékenykedni az ifjúság nevelésében. - A kerületben sokszínű a pedagógiai kultúra. Kreatív pedagógusok, tehetséges diákok munkája teszi élhetővé mindennapjainkat – mondta az igazgatónő. – Bíznunk kell abban, hogy 2013. január 1-től életbe lépő változások mellett ezek az értékek megmaradnak, meg tudjuk őket őrizni. Változások sorozata indul meg a közoktatás megújításáért, és minél több energiát fektetünk a nevelésbe, annál többet adunk a gyerekeknek.

Az igazgatónő hozzátette, hogy a siker nem megy egymás tisztelete nélkül, éppen ezért nekünk felnőtteknek, mint példaképeknek kell a gyermekeink számára utat, követendő életpályát mutatnunk

Puskás Attila-BP18

komment

süti beállítások módosítása