HTML

2012.01.07. 06:57 amikeruletunk

Új évi levél a kerületnek

 Amikor a Városkép felkért, hogy értékeljem az óévet és köszöntsem az újat, rögtön az jutott eszembe, hogy a számvetést és a tervezést nem lehet egymástól elválasztani. Ennek egyszerű oka van. A szakmai alapossággal és alázatosan, de eltökélten végzett munkánk elemei egymásra épülnek, így a megújulási folyamatot nem lehet naptár szerint felosztani. Ahogy a borász dolgozik, úgy dolgozik az önkormányzat vezetősége is. Sokat kell tennünk azért, hogy látható eredményeket mutathassunk fel, miként mindennap gondozni és ápolni kell a szőlőt ahhoz, hogy örülhessünk a gyümölcsnek és a bornak.

Amikor a Városkép felkért, hogy értékeljem az óévet és köszöntsem az újat, rögtön az jutott eszembe, hogy a számvetést és a tervezést nem lehet egymástól elválasztani. Ennek egyszerű oka van. A szakmai alapossággal és alázatosan, de eltökélten végzett munkánk elemei egymásra épülnek, így a megújulási folyamatot nem lehet naptár szerint felosztani. Ahogy a borász dolgozik, úgy dolgozik az önkormányzat vezetősége is. Sokat kell tennünk azért, hogy látható eredményeket mutathassunk fel, miként mindennap gondozni és ápolni kell a szőlőt ahhoz, hogy örülhessünk a gyümölcsnek és a bornak. 

Sokszor elmondtam, de nem lehet elégszer: az eredmény csak a szótárban előzi meg a munkát, a való életben soha. 

Mi a Polgármesteri Hivatalban fegyelmezetten és kompromisszumok nélkül dolgozunk, és azt szeretnénk, ha a kerületiek ezt minél előbb éreznék az életminőségük javulásán.

Akik nyomon követték az elmúlt évek történéseit, tudják: vagyonában megnyomorított kerületet örököltünk az elődeinktől. Azoktól, akik évtizedekre eladósítottak bennünket, akik átláthatatlan mechanizmusokat működtettek, akik nagyon sokszor csak hazardíroztak a közpénzekkel. 

Olyan kerületet kaptunk, amelyben az egyéni érdekek felülírták a közösség érdekeit. 

A választási kampányban azt ígértük: 2011 a változás éve lesz. 

Azt gondolom, hogy ezt az ígéretünket teljesítettük, hisz felszámoltuk a sokáig érinthetetlennek tartott rendszert. A felelősök elleni eljárások vizsgálati, nyomozati, feljelentési szakaszban vannak, a hivatali intézmények működése átlátható és hatékony lett. Pénzügyi stratégiánkkal megszüntettük a pazarlást, ezért javulnak a kerület gazdasági mutatói, így egyre több beruházást készíthetünk elő. 

Az önkormányzat tiszta emberekkel tiszta helyzetet teremtett, amelyben mindenki tudja, hogy hol a helye és mi a dolga.

Az önkormányzati járőri rendszer felállításával javult a kerület közbiztonsága. A mezőőrséggel már meg tudjuk védeni az erdőinket és a zöld külterületeinket. Az alacsony színvonalon teljesítő közétkeztetési rendszert átalakítottuk, és ma már a gyermekek, az idősek és a szociálisan rászorulók emberhez méltó ellátásban részesülnek. Az egészségügyi szolgáltatások színvonalát folyamatosan javítjuk. Az evangélikus egyház bevonásával, a méltán híres Fasori Gimnázium tudástőkéjével pedig az oktatási rendszerünk magasabb szintre lépett, segítve a kerület új generációjának a kinevelését. 

A jó gazda gondosságával óvjuk az utcáinkat, tereinket, lakótelepi és kertvárosi övezeteinket. A Kossuth tér nemzetközileg is elismert terv alapján újulhat meg, az új pestszentimrei városközpont felépítése – ha minden a terveink szerint alakul – hamarosan megkezdődhet. 2012-ben emellett rengeteg kreatív közterületi újítást is tervezünk, amelyeken még azok is meglepődnek majd, akik már semmin sem lepődnek meg ebben az országban. 

A Városgazda Kártya segítségével olcsóbb a kerületben élni, a vállalkozóinknak pedig nagyobb bevételt teremtünk általa. A kis- és középvállalkozások sikerességét tanácsadó iroda megnyitásával és vállalkozásfejlesztési programokkal segítettük. Igyekszünk minél több új munkahelyet teremteni, és büszkeséggel tölt el, hogy rengeteg fogyatékkal élőnek tudunk megélhetést biztosítani, ami ez idáig nem volt jellemző a kerületre.

Az ingyenes lakossági sportprogramunknak köszönhetően egyre többen kapnak lehetőséget arra, hogy egészségesebben éljenek. A civil szféra megmozdulásait saját eszközeinkkel mindenben támogattuk, mert elemi érdekünk, hogy erős és öntudatos polgárságunk legyen. A kerületi rendezvények színvonala méltó a fővároshoz. Az újjászervezett fesztiválok, a tartalmas kulturális programok, az újdonságnak számító vásárok, a jégpálya és a strand-röpladapálya mind-mind olyan momentum, amely egyaránt segíti az értékmegőrzést és az értékteremtést. 

Izgalmas és nehéz éven vagyunk túl. 

Az ember tartozik annyival a választóinak, hogy érthető, tiszta, őszinte és felelősségteljes mondatokat vessen papírra. Én mindig így tettem, és ez a jövőben is így lesz. Ezért hangsúlyozom: 2012-ben újra izgalmas és nehéz évünk lesz. 

Mert sok kérdés van, amire válaszolni kell. Mert sok probléma van, ami megoldásra vár. Mert sok ügy van, aminek a végére kell járni. 

Van annyi tartás bennünk, hogy az álságos és hazugságokra épülő híresztelések ellenére ne veszítsük el a hitünket, a jogos kritikákkal viszont mindig szembenézünk. Mert ha valami elromlott, azt zokszó nélkül ki kell javítani. 

Polgármesteri programbeszédemben azt jósoltam: a változás éve után a felzárkózás éve következik majd. Eddigi munkánkkal megadtuk az irányt, így 2012-ben az a célunk, hogy a kijelölt úton minél előrébb jussunk.

Nagyon jóleső érzés, hogy nagyon sokan támogatnak bennünket abban, hogy a kerület dolgait rendbe rakjuk. Akik a józan észben, a rendben és a törődésben hisznek, azok tudják: évtizedes adósságainkat egy olyan időszakban kell rendeznünk, amelyik a legnehezebb az utóbbi harminc évben. Ez mi is tudjuk, de a szándékainkat nem befolyásolja. Eltökéltek vagyunk abban, hogy megújítsuk Pestszentlőrinc-Pestszentimrét, hogy biztonságos és kiszámítható jövőt teremtsen az itt élőknek. 

Dolgozunk és haladunk – elvégezzük az eltervezett munkát. 

A teljes megújuláshoz, a felzárkózáshoz azonban mindenkire szükségünk van, aki szívügyének tekinti a kerület sorsát. Büszke vagyok arra, hogy olyan közegben élek, ahol közösek a szívügyeink, ahol a tenniakarás tetten érhető fogalom.

Bízom abban, hogy továbbra is számíthatunk a közreműködésükre és a támogatásukra. Mert ahogyan közösek az értékeink, úgy közösek az eszközeink is.

Tisztelt Kerületiek! 

Egészségben, erőben, sikerekben gazdag új évet kívánok Önöknek!
Olyan évet, amelyben a hétköznapok éppúgy megszépítik a lelket, mint az ünnepek; olyan évet, amikor naptárunkat fontos és kedves események címszavaival írhatjuk tele. 


Ughy Attila
polgármester
Budapest XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre

komment

süti beállítások módosítása