HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.12.01. 22:12 amikeruletunk

Pokorni Zoltán mutatta be a kerületieknek a jövő évi költségvetés tervezetét

A Polgárok Házában megtartott kötetlen baráti beszélgetés keretében mutatta be Pokorni Zoltán a Fidesz-MPSZ alelnöke, az Országgyűlés Oktatási Bizottságának elnöke a kerületi  érdeklődők számára, akik szép számmal megtisztelték jelenlétükkel a beszélgetést, a jövő évi költségvetés tervezetét.

A Fidesz alelnöke emlékeztette az embereket arra, hogy mivel az integrált európai gazdaság mély válságot él át, amelynek a hazai gazdaság a szerves része, ez a helyzet igen nagy mértékben rányomja a bélyegét a jövő évi költségvetés tervezetére. Ennek következtében a jövő évi költségvetés instabil helyzetben , gyorsan változó körülmények között változik.

A GDP fél százalékos csökkenése 50 milliárdos hiányt jelent a költségvetésben, amit vagy újabb adókivetéssel, vagy a kiadások mérséklésével lehet orvosolni. De mivel az egész európai gazdaságban visszaesés tapasztalható,  ezáltal a jövőt tervezni nehéz. A másik igen nagy probléma, hogy Magyarország csak most 2011-ben volt képes teljesíteni azt  a uniós előírást, amelyet még 2004-ben csatlakozásunk idején vállaltunk, nevezetesen  az államháztartási hiányunk mértéke nem lehet több, mint 3 százalék.

Az államadósság  növekedését nagy mértékben befolyásolta a szocialista kormányok idején a túlzott költekezés kivitelezése. Ismert, hogy a Fidesz kormány idején 2002-ben az államadósság mértéke mindössze 52 százalék volt, míg a második Orbán-kormány hivatalba lépésekor már 83 százalékon. Ezért az EU még a Gyurcsány-kormány idején túlzott deficit eljárást indított Magyarország ellen, ami azzal a következménnyel járhat, hogy az országot kizárják a földalapú támogatásokat kivéve az uniós programokból.  Ezek nélkül pedig összeomolhat a jelen állapotunk szerint a jövő évre tervezett 1400 milliárd forintos gazdaságélénkítő program.

Pokorni kijelentette, hogy az elmúlt hónapokban szeptemberben illetve novemberben az ország jelentős összegeket fizetett vissza az IMF-nek a Bajnai-kormány által felvett kölcsönökből és más hitelezőinek.  Ezáltal sikerült csökkenteni az államadósságot és megakadályoztuk a további túlköltekezést.

Nem árt tudni azt azonban, hogy a jövő év nemcsak pénzügyi szempontból jelent kihívást.. Ugyanis most kerülnek terítékre azok a törvények, amelyek hosszú távon képesek hatékonyabbá tenni az ország működését. 

komment

süti beállítások módosítása