HTML

2011.11.22. 00:58 amikeruletunk

"Drága" hagyaték

 Az előző városvezetés hatalmas, több mint 11 milliárd forintos adósságot hagyott a kerületre. Vizsgálódik az elszámoltatási munkacsoport.

Nem újdonság, hogy nincs valami fényes anyagi helyzetben a kerületünk. Egy felmérés szerint Budapesten a második legjobban eladósodott kerület Pestszentlőrinc. De vajon milyen okok vezettek ehhez a szomorú helyzethez?

 Az előző városvezetés rossz döntések sorozatával sújtotta a kerületet. Köztudott, hogy a válság kirobbanásának idején nagy összegű devizaalapú hitelt vettek fel. Ezt persze visszafizetni egyelőre képtelenség, a jelenlegi önkormányzat csak a kamatot tudja fizetni, a tartozás pedig folyamatosan nő, idén elérte a 13 milliárd forintot. Szomorú tény, hogy az adósság 40 százaléka nem a fejlesztések miatt alakult ki, hanem arra ment el a pénz, hogy az egykori önkormányzat fent tudja magát tartani.

Éppen ezért húzta szűkebbre a nadrágszíjat a jelenlegi városvezetés, hiszen az adósságspirál csőddel fenyegetett. A szigorú takarékossággal sikerült megőrizni a kerület működőképességét.

A kerület adósságállományán belül egyre nagyobb az a rész, mellyel az elszámoltatási munkacsoport is foglalkozik. A decemberben megalakult munkacsoport 21 ügyben tett már feljelentést a rendőrségen, és mindegyik esetben megkezdődött a nyomozás.

- A rossz gazdálkodásból adódó eladósodás nem keverhető össze a szabálytalan vagy visszaélésgyanús ügyekkel. Persze a korábbi önkormányzatnál zajló gazdálkodási gyakorlatot híven tükrözi az esetek nagy száma és azok mértéke, amely lassan milliárdos nagyságrendet ér el. - mondta el a Városkép magazin kérdésére Lévai István Zoltán alpolgármester.

 

Mi pedig csak reméljük, hogy kerületünk hamarosan kimászik ebből a gödörből és végre a hátunk mögött tudhatjuk ezt a „drága” hagyatékot.

komment

süti beállítások módosítása