HTML

2011.11.10. 03:30 amikeruletunk

Mit ér a nyelvtudás?

Szellemi munkaerő közvetítésével foglalkozom, kizárólag a versenyszféra számára. Az ügyfeleim között megtalálhatóak vegyesen multinacionális vállalatok és kis magyar vállalkozások is. Abban nagyon hasonló az igényik, hogy nyelveket (elsősorban angolt) kiválóan beszélő szakembereket keresnek.

 Egy multi számára egyértelmű, miért van szüksége a nyelvtudásra – a vállalati kultúra, a belső és külső kommunikáció, valamint az egységesség igénye ösztönzi arra őket, hogy csak olyan munkavállalókat alkalmazzanak, akik a vállalat közös nyelvét beszélik. A kis magyar cégeknek pedig általában azért fontos, mert a magyar piac korlátozott: külföldi partnereik vannak, akikkel szót kell tudni érteni a munkatársaknak, sőt gyakori, hogy hazai partnereiknél is külföldi a döntéshozó.

 A nyelvtudás még nem elég ahhoz, hogy valaki jó állást találjon – ez sokkal inkább feltétel. Ezen kívül a jelentkezőknek még természetesen szakmailag is meg kell felelniük az adott állásra, illetve a személyiségüknek illeszkednie kell a cég kultúrájához. Azonban a tapasztalatom alapján egyértelmű, hogy ha valaki hosszabb-rövidebb ideig külföldön élt, dolgozott vagy tanult, az jelentős előnyhöz juttatja. A világlátott munkaerőről azt tartják a HR szakemberek, hogy adaptívabb, rugalmasabb, széles látókörű, nem ijed meg a kihívásoktól, és legalább egy idegen nyelvet felsőfokon beszél. A nyelvvizsga nem szokta érdekelni a cégeket; kizárólag az aktív nyelvtudás számít.

 Az angol majdnem minden jó állásra minimális beugrófeltétel; az angolon felül minden újabb nyelv ismerete kiaknázható előny. Napjainkban még mindig a német a második legfontosabb, de feljövőben van a francia, az olasz és az orosz nyelv fontossága is. A jó szakember a hivatásának szaknyelvét is ismeri, beszéljünk akár jogászról, mérnökről vagy könyvelőről.

 A mai Magyarországon, egy kis nyelvtudással és egy kis élelmességgel könnyebben nyílnak meg az ajtók és könnyebben elérhetőek a jó állások. Érdemes próbát tenni!

 

Kovács Péter

Személyzeti tanácsadó

gyerehaza.org 

komment

süti beállítások módosítása