HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.11.10. 03:34 amikeruletunk

Mi legyek, ha nagy leszek?

A nyolcadikos diákok már javában vágják a centit, mert hamarosan dönteniük kell, hogy hova adják be jelentkezési lapjukat a továbbtanuláshoz.

 


 

Nagyon kevés diák tudja kamaszkorában, hogy felnőttként mivel szeretne foglalkozni, hiszen még nagyon kevés szakmát ismernek, általában azokat, amelyek a környezetükben előfordulnak vagy éppen divatosak, felkapottak. 
A Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény (PIHGY) október 20-án pályaválasztási ankétot szervezett, hogy segítséget nyújtson a döntéshez. 
Madár Ildikó, a PIHGY esélyteremtő munkacsoportjának vezetője és Kis Ágnes, a pályaválasztási, osztályfőnöki és gyermekvédelmi munkaközösség vezetője már 6. éve rendezi meg az ankétot. A 8. osztályos diákok mellett a 7. évfolyamos tanulókat is várták az eseményre, hogy időben értesülhessenek a továbbtanulási lehetőségekről és tájékozódhassanak a munkaerőpiacon keresett szakmákról. 
Az ankétot Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő nyitotta meg, majd Málnási Gábor pályaválasztási tanácsadó tartott előadást az átalakított fővárosi szakképzési rendszer jellemzőiről, a tankötelezettségi korhatár változásairól. Az előadó azt javasolta, hogy a gyerekek a jelentkezési lapon több intézményt jelöljenek meg, de rámutatott, hogy túl sokat azért nem érdemes. Elmondta, hogy célszerű központi írásbeli felvételi vizsgára jelentkezni, mert ezt több iskola feltételként szabja meg, és hogy az áttekinthetőség érdekében érdemes pályaválasztási naplót vezetni az iskolalátogatások során szerzett pozitív és negatív tapasztalatokról. 

Újdonság, hogy több középiskolában lesz felvételi beszélgetés, és ismét három év alatt lehet szakmát tanulni. A hagyományos három éves szakmunkásképzés korábban megszűnt, helyét a négyéves szakiskola vette át. A szakiskolában 9. és 10. évfolyamon nincsen szakmai képzés, legfeljebb heti 4 óra gyakorlati oktatásra van lehetőség. Ezúttal ismét három év alatt lehet (Országos Képzési Jegyzékben szereplő) szakmát tanulni. 
A műszaki és a természettudományos pályákról – egyéni tanulói teljesítmények az országos kompetenciamérések tükrében címmel Maadadiné Borbély Mária közoktatási szakértő tartott előadást a pályaválasztás szempontjairól. Kiderült, hiány van a természettudományi tantárgyakat oktató tanárokból és számos műszaki pályán is.
Az előadásokat követően néhány percben bemutatkoztak a dél-pesti régióban található szakiskolák, középiskolák, gimnáziumok. 
 

Fontos dátumok 
2011. december 10. 
– a központi felvételi írásbelire jelentkezés határideje
2012. január 21. 
– a központi felvételi írásbeli vizsga
2012. február 17. – a jelentkezési lap beküldésének határideje
2012. február 20.– március 9. 
– a szóbeli vizsgák ideje (iskolánként változó)
2012. március 13. – az ideiglenes felvételi
jegyzék közzététele
2012. március 14–19. 
– a jelentkezési lapok módosításának időszaka
2012. április 25. 
– a tanulók értesítése a felvételijük eredményéről
2012. május 2–11. – rendkívüli felvételik


 

 

komment

süti beállítások módosítása