HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.09.28. 23:31 amikeruletunk

A reálhozamok kifizetése után

A tények alapján egyértelműen kiderült ország világ számára, ha nem hozza meg a szükséges és régóta indokolt döntést 2010 év végén az Orbán-kormány, akkor a mostani nyugdíjasok nyugdíjának kifizetése ugyanolyan veszélybe került volna, mint később a magán-nyugdíjpénztári tagoké. A probléma eredete a Horn-kormány időszakára vezethető vissza, amikor is egy tollvonással a pályakezdőknek kötelezővé tették a magánnyugdíj-pénztári tagságot, amellyel az állami nyugdíjrendszer alappillérét, egyensúlyát megingatták és kockáztatták a mai nyugdíjasok ellátását. Azonban azt valamiért az akkori döntéshozók elfelejtették szabályozni, hogy mekkora befizetés után, mekkora hozamot kell elérni, ezáltal mekkora járadékot kell kifizetni a nyugdíjasoknak, illetve özvegyi vagy árvaellátást kell-e folyósítaniuk a pénztáraknak.

Ezen körülmények miatt a mai nyugdíjasok kifizetése  bizonyosan nem volt garantálható, mert miközben egyre nagyobb mértékben nőtt a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagok száma, ugyanekkora mértékben csökkent azok száma, akik az állami nyugdíjrendszerben maradtak és akiknek a befizetéseiből nyugdíjat fizetnek. Ennek következtében igen rövid időn belül ha az állam nem cselekszik, akkor a hárommillió nyugdíjas nyugdíját, a nyugdíjjárulékokból már nem lehetett volna fedezni. A magánnyugdíj-pénztári tagok nyugdíjkifizetése pedig azért volt veszélynek kitéve, mert miközben a tagokért versenyeztek, óriási működési költséggel és vagyonkezelési díjjal dolgoztak, amelyek jóval magasabbak voltak, mint az állami rendszerben. A kifizetett reálhozam pedig sokkal alacsonyabb lett, mint ha valaki a pénzét egy sima bankbetétben helyezte volna el.

A reálhozamok kifizetése nyomán egyértelműen megállapítható, hogy a korábbi kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer legnagyobb vesztesei éppen  maguk a tagok voltak. Mivel az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő tagok átlagosan mindössze 76 ezer forint körüli összeget kaptak kézhez, amelyben már a tagdíj-kiegészítés is benne van. Sőt több, mint félmillió volt magán-nyugdíjpénztári tag hiába várta a postást, hiba nézegette a banki egyenlegét, ők egyetlen forint reálhozamot se kaptak. Akik meg kaptak bizonyos összeget, azok számára világossá vált, ha 12 év után a reálhozam nem  volt képes biztosítani egy balatoni nyaralás költségét, akkor bizony ez a összeg időskori éveikre se lett volna elegendő.

Ezenkívül egy sor furcsaságra is fény derült a reálhozamok kifizetése során. Volt olyan pénztár, amely éveken át tudatosan hamis adatokat közölt az ügyfeleivel, de amikor idén kifizetésre került sor, akkor érdekes módon egyik napról a másikra eltűnt az éveken át ismertetett pozitív hozam. Míg egy másik pénztár 12 évi tagsági viszony után 1 millió forintnyi befizetés után 0 reálhozamot , míg egy másik ügyfelének ugyancsak 1 millió forintnyi befizetés után már 151 ezer forint reálhozamot fizetett ki. Érthetetlen, hogy miből adódnak ekkora különbségek a kifizetések folyamán, ugyanis a magánnyugdíjpénztárak által alkalmazott számítási módszerek egységesek, valamennyi pénztárnak a törvényben meghatározott képletet kell alkalmaznia a reálhozam megállapítására, attól eltérni nem szabad.

De úgy tűnik valakik mégis eltértek ezen számítási módtól és ezáltal ezek a személyek megkárosították az egykori pénztártagokat, mivel nem akkora összeget fizettek ki számukra reálhozamként, mint amely elvárható lett volna. A kialakult helyzetet az érintett magánpénztáraknak önmaguk miatt is tisztázniuk kell, hogy az emberek bizalma ismét töretlen legyen ezen nyugdíjpénztári formában, amely akár idővel valós alternatívája lehet az állami nyugdíjpénztárnak. De ehhez előbb választ kell adniuk arra az egyszerű kérdésre, hogy évek alatt hová tűnt az emberek befizetése.

Szerencsére az emberek befizetése az állami nyugdíjpénztárnál most már biztonságban vannak, mivel itt ellentétben a magánnyugdíj-pénztáraknál nem kell nem várt meglepetésekkel szembesülni, mert az egyéni számlavezetés következtében mindenki tudhatja, hogy nyugdíjával kapcsolatban jelenleg mire számíthat és a továbbiakban milyen döntési lehetőségei vannak.

Harangi Fülöp

komment

süti beállítások módosítása