HTML

2011.08.06. 05:10 amikeruletunk

Az IKSZ a fiatal gazdákért

Az IKSZ Vidékért Munkacsoportja megdöbbenve értesült arról, hogy a mezőgazdaságban az MSZP továbbra is kiáll azon SPS-rendszer mihamarabbi bevezetése mellett, amelyet az Alkotmánybíróság már alkotmányellenesnek minősített és több ezer fiatal gazdálkodót lehetetlen helyzetbe hozna.

A Bajnai-kormány által kidolgozott, de bevezetésre nem kerülő  SPS-rendszer alkalmazása csak egy szűk tőkeerős nagybirtokos rétegnek jó, akik a nagybirtokrendszer bebetonozásában érdekeltek. Ezen rendszer érvényesítése esetén  a támogatások kifizetését egyetlen esztendő állapotához kötnék, a 2006-os esztendőhöz, és a bérleti jog megszűnése következtében a bérlő a támogatási jogosultságot magával vihetné. Ezáltal a termőföld eredményhozóan nem művelhető meg, az újabb bérbeadás kivitelezhetetlen illetve a tulajdonos saját művelése esetén sem jutna támogatáshoz, emiatt a termőföldek kényszerű értékesítésére kerülne sor, amelyeket nagy valószínűség esetén az ugrásra készen álló tőkeerős nagybirtokosok vásárolnának meg. Másrészt az SPS bevezetése miatt jelentős hátrányba kerülnének a fiatal gazdák, amelynek következtében nem lehetne megvalósítani a mezőgazdaság területén már régóta indokolt generációváltást, ezáltal a rendszer fejetlenséget, káoszt és zűrzavart eredményezne.

Ennek ismeretében megállapítható, hogy az SPS-rendszerrel kapcsolatban a szocialisták továbbra is a gyurcsányi hazudozás aljas és kártékony módszereit alkalmazzák. Mivel nem fedi a valóságot Harangozó Gábor az MSZP mezőgazdasági szakpolitikusának azon kijelentése, hogy azért van szükség az SPS-rendszer bevezetésére, mert az európai uniós direktívák szerint nem adható a továbbiakban támogatás a juh-kecsketartóknak, a húsmarhatartóknak illetve a tej és dohánytermelőknek. Az MSZP megtévesztő kinyilatkozásával szemben a Vidékfejlesztési Minisztérium már 2012. január 1-től elindítja azon szerkezetátalakítási programját a SAPS rendszerén belül a juh-kecsketartók valamint a húsmarhatartók számára és folytatja szerkezetátalakítási programját a dohánytermelők esetében is, amelynek következtében a továbbiakban ezen területek támogatása garantált. A tejágazatban pedig igényelhető lesz az a különleges tejtámogatás, amit az EU már jóváhagyott.

Felhívjuk a Magyar Szocialista Párt figyelmét arra, hogy ne próbálja ráerőltetni saját kártékony elképzeléseit a kormányra, amely egy torz birtokszerkezet kialakulását eredményezné Magyarországon. Ahogy eddig, úgy a jövőben sem vagyunk partnerek a kormánnyal együtt az SPS-rendszer bevezetésének és a nagybirtokok megerősödésének. Mivel a kormányzati elképzelések alapján egy mindenki számára igazságos támogatási rendszer kialakításában vagyunk érdekeltek.

Kovács István, Harangi Fülöp
IKSZ Vidékért Munkacsoport
 
(kdnp.hu, iksz.net)

komment

süti beállítások módosítása