HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.07.14. 02:35 amikeruletunk

Jogsegélyszolgálat indult a nyári diákmunka segítésére

A fiatalok megfelelő munkajogi tájékoztatása, valamint a nyári munkavégzésének segítése érdekében az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és a Munkástanácsok ifjúsági tagozata közös jogsegélyszolgálatot indít – mondta el Stágel Bence, az IKSZ elnöke.

Mint a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője kifejtette: a nyári szünetben több ezer fiatal vállal rövidebb vagy hosszabb időre diákmunkát. Ugyanakkor különösen a 15–24 év közötti fiatalok számos esetben kiszolgáltatott helyzetben teszik ezt, rájuk nézve hátrányos feltételekkel. Gyakran szerződést sem kötnek velük, de előfordul a szóban megbeszélt feltétek utólagos, egyoldalú módosítása, amely a munkavállalót hátrányosan érinti, különösen a bérezés vonatkozásában.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) arra kéri a munkaügyi felügyelőségeket, az érintett hatóságokat, valamint az önkormányzatokat, hogy a nyári időszakban fokozottan ellenőrizzék a fiatal munkavállalók foglalkoztatási körülményeit, hogy ezzel elkerülhetőek legyenek a munkáltatói visszaélések. Emellett a fiatalok megfelelő munkajogi tájékoztatása, valamint a nyári munkavégzésének segítése érdekében az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és a Munkástanácsok ifjúsági tagozata közös jogsegélyszolgálatot indít, a bejelentéseket, kérdéseket az iksz@kdnp.hu e-mail címre várják.

Stágel hozzátette: érdemes olyan munkáltatónál vagy diákmunka-szövetkezetnél munkát vállalni, akiről a jelentkezőnek megbízható, pozitív referenciája van. Ha a foglalkoztató szervezet megbízható, akkor nagyobb esély van a dolgozó diák érdekeinek figyelembevételére, ami mindkét fél megelégedéséhez vezet. A kereszténydemokrata politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkáltatóknak, szövetkezeteknek tájékoztatni kell a munkavállalókat jogaikról és az alkalmazás körülményeiről. Mindenkit arra bátorítanak, hogy ezt az informálást maga is kérje, mert ezzel előzhetőek meg leginkább a félreértések.

(MTI)

komment

süti beállítások módosítása