HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.06.22. 01:04 amikeruletunk

Felejteni nem szabad, de megbocsátani tudni kell

Szívet-lelket melengető hangulatú volt a Tartozunk – Összetartozunk Kárpátalja-est június 18-án a kerületi Polgárok Házában.

 

Amikor az Üde Színfolt Kulturális Egyesülettől meghívást kaptam a rendezvényre, azonnal éreztem, hogy ide el kell jönni – mondta Vári Fábián László, József Attila-díjas kárpátaljai költő. – Egyre többen úgy gondoljuk, hogy egy nagyot kell lépnünk egymás felé, s azok felé is, akiket a történelem elszakított az anyaországtól. Nekünk pedig nem szabad magunkban hordozni a 2004. december 5-én kapott tüskét.

Kárpátalján kevesen vagyunk

A kis létszám olyan problémákat rejt magában, amelyekkel a múltban és most is nehéz megküzdeni. Fent kell tartani az anyanyelvi kultúrát védő intézményeket, az iskolákat az óvodától a főiskoláig, meg kell tartani a kárpátaljai könyvkiadást, a kárpátaljai magyar irodalmat, mert a kultúra csak úgy lehet teljes, ha annak minden ága képviselve van.

Íróknak költőknek szívhez kell szólnia

Aki a szép szó mesterének vallja magát, arra kell törekednie, hogy minél több ember lelkéhez szóljon. Ha sokan érzik egy vers vagy prózai mű kapcsán, hogy helyettük beszél az író, a költő, akkor közelebb kerülnek az irodalomhoz, és jobban megtanulják szeretni, tisztelni.
Vári Fábián László több mint tíz éve dolgozik a pedagógiai főiskolán. A leendő pedagógusokat arra neveli; a múlt tudatosítása elsősorban nem azért fontos, hogy sérelmeinket felemlegessük, hanem azért, hogy tudatosítsuk utódainkban, mi minden történt velünk.
„Meg kell tanulnunk megbocsátani azoknak, akik sérelmeket okoztak nekünk, de elfelejtenünk nem szabad!” – hangsúlyozta a költő.

Tartozunk – Összetartozunk Kárpátalja-est

A Kárpátalja-est alkalmával beregi szőtteseket, kárpátaljai festőművészek alkotásait, a Szentendrén élő kárpátaljai származású Kutlán András képeit, grafikáit, bőrdíszműves munkáit tekinthették meg az érdeklődők.
Kovács Sándor, kárpátaljai szakíró „Az ismeretlen Kárpátalja” címmel tartott előadást, Kutlán András a képekről beszélt, köszöntőt mondott Csomó Tamás alpolgármester.
Az est vendége volt Vári Fábián László József Attila-díjas kárpátaljai költő, fellépett az ungvári Credo együttes. A rendezvény kárpátaljai ízek kóstolójával és az Alapfokú Tébláb Művészeti Iskola táncházával ért véget.
 
Fülep Erzsébet


bp18.hu

komment

süti beállítások módosítása