HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.05.25. 22:15 amikeruletunk

A szeretet legyen bennünk erősebb!

Talán semmire nincs nagyobb szükség mostanában, mint hitelességre, s ezzel magyarázható, hogy oly sokan látogattak el május 20-án a Polgárok Házába, hogy Böjte Csaba atyát hallhassák. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója ugyanis tetteivel folyamatosan igazolja minden szavát.

Kicsinységünkkel, gyarlóságunkkal szembesülhetünk, ha Böjte Csabát hallgatjuk, s éppen ezt fejezte ki a jótékonysági est fővédnöke, a köztársasági elnök felesége, Schmittné Makray Katalin, aki magyar Teréz anyaként aposztrofálta a ferences szerzetest, s rögtön hozzátette: „Még jó, hogy nincs itt!”

Bemutatkozott a gyermekotthon

Az „Iránytű a végtelenhez” című könyvének dedikálásával egybekötött jótékonysági estnek ugyanis csak a második felére tudott megérkezni a budapesti látogatáson tartózkodó atya. Addig azonban pirulás nélkül lehetett méltatni az általa létrehozott gyermekvédelmi intézményhálózatot, no meg azt a lelkierőt, amely minden nehézség ellenére is hitelesen hirdeti a szeretet erejét.

 


Ennek jegyében köszöntötte a szépszámú hallgatóságot az est házigazdája, Bauer Ferenc tanácsnok, amelyen részt vett Lévai István Zoltán alpolgármester és Kucsák László alpolgármester is. A szervezők arról is gondoskodtak, hogy Böjte Csaba megérkezéséig ne csupán méltatásokkal múljék az idő. A Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium kórusának minikoncertje után Kolozsvári Tibor mutatta be a Szent Ferenc Alapítvány tusnádfürdői gyermekotthonának működését, majd az otthon lakói színvonalas műsorral kedveskedtek.

Megfürösztjük, s szép lesz!

A méltó felvezetést követően aztán eljött a pillanat, amikor Böjte Csaba lépett a mikrofonhoz, és ismét igazolta, jó őt hallani, mert erőt meríthetünk szavaiból.
Pünkösd közeledtére figyelmeztetett, és arra, hogy merjük befogadni a Szentléleket.
Nagyon sokszor hallom, nem túl dicsérően, hogy ez a gyerek ilyen vagy olyan. Hátha nem elég szép, akkor megfürösztjük, úgy már minden gyermek szép! – kezdte gondolatmenetét Böjte Csaba. – Egy alkalommal, amikor szép ruhákat kaptunk, az egyik 6 éves kisleány egy piros ruhát próbált fel, de láthatóan nagy volt rá. A leányka soha nem szólalt meg magyarul, de amikor meghallotta, hogy nagynak találjuk a ruhát azonnal mondta: „nem nagy neki”. Olyan boldog volt a ruhától, hogy nem lett volna szívünk megfosztani tőle.

A nehézségeket és a gondokat is oly magától értetődően elmagyarázó ferences szerzetes aztán gyarlóságunkra figyelmeztetett.

SoSokszor hallom, a sok panaszt, hogy milyen rosszul élünk, s végül el is hisszük – folytatta a bátorítást az atya. – Ne a fantáziánkhoz mérjük reményeinket, elvárásainkat, mert az határtalan. Tudjunk annak örülni, amink van. Marosillynén nemrégiben megvásároltuk Bethlen Gábor szülőházát, hogy az emlékhely ne pusztuljon el. Ezt látva elmélkedhetünk arról, hogy tényleg annyival rosszabbul élünk? Ma már nem laknánk olyan körülmények között, mint néhány száz éve a főurak éltek. Istennek legyen hála, mindig egy kicsinykével javulnak a körülményeink, s ne azt nézzük, ami nincs, hanem azt, ami van. Nekem szaglásom nincs, ezért nem lehetek borkóstoló, de lehettem más!

Székely testben román szív

A természetes egyszerűséggel beszélő Böjte Csaba sokszor csalt mosolyt az arcokra példázataival.
 Egyszer egy nagydarab székely ember elképedésemre pár pohár bor után azt mondta: „Bármekkora székely vagyok is, idebent román szív dobog!” Nem sokkal később kiderült, hogy Bukarestben egy szívműtét során egy román ember szívét kapta meg. Hát nem csodálatos a mi Mennyei Atyánk, hogy oly sok viszály közben is megmutatja, mennyire egymásra vagyunk utalva? Isten valamennyiünket valamilyen céllal alkotott meg, s nem félvállról csupán, amolyan péntek délutáni „Na, még ezt is létrehozom a műszak vége előtt, felkiáltással!” S a célt, az értékeket, amelyekkel megajándékozott bennünket, magunknak kell felfedezni. Az ember azért van a földön, hogy áldás s ajándék legyen. Én nem gyűlölködöm, a szeret útját járom, s erre bíztatok mindenkit, mert a problémáinkra csak szeretettel találunk megoldást.
Végezetül Déry Tibor nagysikerű színdarabjának gondolataival nyomatékosította az estet: „Mi arra születtünk, hogy a Föld sebeit begyógyítsuk, életünkön át!"

Sikeres volt a gyűjtés

A jótékonysági est eredményéről örömmel számolt be Bauer Ferenc. Ezúttal ugyanis nem csupán a hallgatóság gyarapodott, erősödött, hanem a tusnádfürdői gyermekotthon is, hiszen az est folyamán félmillió forinttal támogatták a résztvevők testvérvárosunk intézményét.
- Ezzel az esttel az volt a cél, hogy az is hozzájárulhasson a jótékonysági gyűjtéshez, aki valamilyen okból nem tud eljönni a másnapi bálba. Az összefogás fontosságát megértették a kerületiek, így a reményeinket is felülmúlta nagyvonalúságuk – tette hozzá Bauer Ferenc.

Sütő Nagy Zsolt-bp18.hu

komment

süti beállítások módosítása