HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.04.22. 03:17 amikeruletunk

Iskola-átszervezés a XVIII.kerületben

Eredményesen haladnak a XVIII. kerületi Hunyadi Mátyás Gimnázium és a Pitagorasz Általános Iskola átszervezéseivel kapcsolatos tárgyalások és egyeztetések. Tájékoztatók után jelenleg az intézmények tanulóinak jelentős többsége azután is az eddig megszokott iskola falai között szeretne tanulni, miután az intézmény átkerülne a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásába.

Budapest Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat képviselő-testülete március 3-án döntött arról, hogy megkezdi a tárgyalásokat a Magyarországi Evangélikus Egyházzal egy többcélú 12 évfolyamos, általános iskola és gimnázium létesítéséről, illetve a 2012-es tanévtől óvodai férőhelyek bővítésével.

Várható tervek

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata azt tervezné, hogy a Hunyadi Mátyás Gimnázium megszüntetésével lehetőséget biztosít az Egyház részére annak újraalapítására, és a Pitagorasz Általános Iskolát 2011. augusztus elsejével átadná a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásába. A gimnázium 2011. július 31-vel jogutód nélkül, az általános iskola jogutódlással szűnne meg. A két intézmény augusztus elsejével „Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium” néven újraalapított, többcélú, közös igazgatású intézményként működne majd. Az elképzelések szerint a Hunyadi Mátyás Gimnázium újraalapításával, a Pitagorasz Általános Iskola integrálásával és az új óvoda indításával – amely az óvodai férőhelyek bővülését jelenti - a XVIII. kerület oktatási rendszere sokszínűbb és hatékonyabb lesz. Emellett az egyházi iskola lehetőségeivel, az új intézmény nemzetközi kapcsolatai kibővülnének, mivel ugyanúgy szerves része lenne az evangélikus egyházi oktatásnak, mint a kerület közoktatási életének.

Jelenlegi folyamat

Az önkormányzat március elején (március 9. 10.) kezdte meg a személyes egyeztetéseket mindkét érintett intézménnyel. A közalkalmazotti értekezlet után, március 16-án az önkormányzat és az evangélikus egyház képviselői a Hunyadi Mátyás Gimnáziumban a Szülői Munkaközösséggel és Iskolaszékkel, a Pitagorasz Általános Iskolában pedig a Szülői Szervezettel tárgyaltak. Ezeken az egyeztetéseken kérdéseikre választ kaphattak az érintettek, illetve a később megfogalmazott kérdésekre is készséggel adtak választ az Egyház és a Humán Szolgáltatás Iroda munkatársai.

Az átszervezéssel kapcsolatos írásos véleményeket az önkormányzat április 6-án kérte. A véleményeket április 14-ig várja az önkormányzat az összes érintett szervezettől és hatóságtól.

Nemcsak evangélikusoknak, mindenkinek!

A Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában jelenleg 42 intézmény működik országszerte. Az Evangélikus Egyház intézményeiben több mint tizenegyezer diák tanul, akiknek 62 százaléka nem evangélikus vallású. A kereszténység, felekezethez tartozás ugyanis nem feltétele az intézményben való tanulásnak. Azoknak a tanulóknak, akik az egyházi iskolában folytatnák tanulmányaikat – kifutó rendszerben – a hittanoktatás alternatívájaként, etikaoktatást biztosítanánk. Ennek szellemében a 2011/2012. tanévben az általános iskola első osztályos tanulói, valamint 9. évfolyamos tanulók is választhatnának a hittan és az etika tantárgyak között.

Kiadja: Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata

komment

süti beállítások módosítása