HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.03.31. 02:00 amikeruletunk

Vidékfejlesztési konferencia Szolnokon

A Fidelitas Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Kabinetje szervezésében kabinethétvége megrendezésére került sor Szolnokon, amelynek keretein belül március 19-én konferenciát tartottak vidékfejlesztés a fenntartható fejlődés tükrében címmel. A rendezvényen részt vett Ágh Péter a Fidelitas országos elnöke, országgyűlési képviselő, Vörös Ádám a Fidelitas országos alelnöke, Gazsó Balázs Zagyvarékas alpolgármestere valamint az IKSZ Vidékért Munkacsoportja is képviseltette magát Harangi Fülöp személyében. Az eseményen részt vett a szolnoki IKSZ is.

A konferencia résztvevőit Havasi Zoltán a vidékfejlesztési munkacsoport vezetője köszöntötte aki ismertette a Fidelitas Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Kabinetjének eddigi munkáját köztük a készülő félben lévő "Új Nemzedék Vidékfejlesztési Stratégiát" amelynek célja a gazdálkodó, a mezőgazdasági vállalkozó, az agrárvégzettséggel rendelkező, illetve a vidéken élő és ott családot alapítani akaró fiatalok mindennapjainak könnyebbé tétele.
 
A köszöntőt követően Ligetvári Ferenc akadémikus, volt környezetvédelmi miniszter ismertette, hogy a jövőt figyelembe véve megújuló tudatos következetes mezőgazdasági stratégiára van szükség, amelynek párosulnia kell egy klímastratégiával is, hogy ezen előrejelzések birtokában lehessen megalkotni a jövő mezőgazdaságát.

Ezt követően Ágh Péter a Fidelitas országos elnöke felolvasta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a konferencia résztvevőihez címzett levelét, amelyben reményét fejezte ki, hogy a konferencia elősegíti a mezőgazdaság területén a sikeres generációváltás bekövetkeztét azáltal, hogy az itt lévők közül sokan kedvet kapnak arra, hogy a mezőgazdaság területén dolgozzanak.

Dr. Nagy István a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ny. igazgatója előadása során a 2000-es tiszai árvíz alapján vezette le következtetéseit.  Előadása során elmondta, hogy az árvízvédelmi munkálatok sikeressége annak is köszönhető volt, hogy a résztvevők bíztak egymásba és a sajtó is a segítségükre volt, mivel a sajtó segítsége nélkül nem lehetett volna megnyerni a küzdelmet. Azonban ahogy 2000-ben úgy ma sincs felkészülve a lakosság az árvíz elleni védekezésre és a velejáró kitelepítésekre. A 2000-es csoda megismétlésére nincsen lehetőség, mivel a természet ellenünk dolgozik. Ennek kiküszöbölésére olyan program megalkotására van szükség ami ezt ellensúlyozza.

Boldog István országgyűlési képviselő, a Fidesz Falusi Tagozatának elnöke, mint Kétpó polgármestereként Kétpó példája alapján a kistelepülésekre háruló feladatokat ismertette. Az önkormányzat erején felül működik, mivel lehetőségei szerint megpróbál minden lakossági igényt kielégíteni és minden olyan problémára megoldást találni amellyel az emberek megkeresik az önkormányzatot. Véleménye szerint a 2000 fő alatti települések jelentik az ország megtartó erejét amelyek gyakorló polgármester nélkül nem működőképesek, így meg kell őket tartani. Az országnak nincsen jövője ha a kistelepülések jövője nem garantált ezért kiemelt támogatást kell számukra biztosítani.

Gyói Gábor Tiszasas polgármestere az energianövények fontosságáról beszélt, mivel ezen növények termesztése által jövedelemhez megélhetéshez lehet juttatni azon területek lakóit is ahol a föld kevésbé termőképes. Az energianövények gyakorlati előnye pedig abban rejlik, hogy kis bióüzemekben hasznosítva hő - és villamosenergia termelésére alkalmas.

Az előadások végeztével a konferenciát követően pálinkakóstolóra és kötetlen beszélgetésre került sor az előadók részvételével.

komment

süti beállítások módosítása