HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.03.31. 02:06 amikeruletunk

Szervezettebben lépnek fel az illegális szemetelés ellen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mezőőri szolgálat bevezetésével kívánja megfékezni a jövőben az önkormányzat az illegális szemétlerakó helyek terjedését a Péterhalmi-erdőben és a kerület több pontján. A szemetelők ellen a tovább erősített rendőrség, a polgárőrség és a városőrség is fellép majd, a rendszeres takarításba pedig közmunkásokat is bevonnak.

Az szemetelés nem tipikus a kerületre. A Közigazgatási és Hatósági Iroda tájékoztatása szerint a helyi szemetelés nem haladja meg a fővárosi átlagot, de a szelektív gyűjtősziget körül és az az erdős területeken több az illegálisan lerakott szemét, ami rontja a lakosság közérzetét. Sokat elárulnak a számok: 2010-ben 1351 köbméter illegálisan lerakott szemetet kellett eltávolítani, idén nagyjából 1400-zal számolnak. 2009-ben és 2010-ben is 5 millió forintot költött erre az önkormányzat.

A szemetelő pénzbírsággal büntethető, ha sikerül őt tetten érni a közterület-felügyelet munkatársainak vagy egy olyan lakónak, aki nem sajnálja a fáradágot és megteszi a feljelentést. Előfordul, de nem gyakori, hogy a szemétben talált iratok alapján azonosítható az elkövető.

Az eddigi tapasztalatok alapján a városvezetés úgy döntött, célszerűbb a megelőzésre fektetni a hangsúlyt, illetve megerősíteni a hatósági fellépést.Ezenkívül a szemétdombok felszámolása érdekében a Városüzemeltető Nonprofit Kft. apparátusa rendszeresen járja és takarítja a kerületet, sőt 12 közmunkással bővítik a létszámát ami nagyban elősegíti a munka hatékonyságát.

MEZŐŐRI SZOLGÁLAT

Azonban mivel az erdős részeket gyakran nézik ki maguknak az illegális szemetelők, emiatt a kerület a mezőőri szolgálat bevezetése mellett döntött. A kerület mezőőri szolgálata komoly szakmai háttérhez jut, mert csatlakozik a XVI-XVII. kerület mezőőri társulásához.

Ez azonban még mindig nem minden, hiszen az erdős területek mellett más kerületrészek figyelésére is szükség van. A szemetelőt elrettentő bírságra csak akkor van lehetőség, ha tetten érik. Ennek kivitelezésének módjáról már folynak az egyeztetések a rendőrséggel.

Ugyanis hónapok óta érezhetően növekedett a rendőrség súlya a kerületben. A testület több figyelmet fog fordítani majd erre a területre, méghozzá a városőrséggel, a közterület-felügyelettel és a polgárőr csoportokkal együttműködve, ahogy az már gyakorlattá vált.

A szervezetek közös fellépésétől komoly eredményeket vár az önkormányzat vezetése.

Városkép

komment

süti beállítások módosítása