HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.03.15. 23:08 amikeruletunk

A magyar forradalom és szabadságharcra emlékezve

Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 163. évfordulója alkalmából, március 13-án tartott megemlékezésen  és koszorúzási ünnepségen részt  vett Tarlós István  főpolgármester és testvérvárosunk küldöttsége a pestszentimrei református templom kertjében, Vasvári Pál emlékére felállított kopjafánál.


 

 Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 163. évfordulója alkalmából a Vasvári Pál kopjafájánál  Bauer Ferenc tanácsnok üdvözölte a megemlékezés résztvevőit.  Az eseményen részt vett Tarlós István, főpolgármester, a székelyföldi Tusnádfürdő, a bajor Roding, a lengyel Dabrowa Tarnowska, a bolgár Neszebar és az olasz San Nicola La Strada delegációja, Körösfő küldöttei; Antal János polgármester és Péntek László alpolgármester, kisebbségi önkormányzatok képviselői, egyházak, intézmények vezetői, pártok, társadalmi szervezetek képviselői.

Ughy Attila polgármester  köszöntőjében beszélt arról; „ünnepségünkön itt vannak Pestszentlőrinc-Pestszentimre testvérvárosainak képviselői is,  hogy együtt, közösen emlékezzünk azokra, akik színtisztán értették a „testvérváros” kifejezést. Mert lehet, hogy a helyiségnévtáblák messze vannak egymástól, lehet, hogy esténként más nyelven mondunk mesét, hogy más focicsapatért bolondulunk, hogy más zenére indulnak meg a lábak, ugyanazok az egyetemes emberi értékek mozgatnak bennünket mindenhol”…

Ezt követően Tarlós István főpolgármester tartott megemlékezést. A főpolgármester elmondta, hogy Péntek László,  körösfői alpolgármestere, a Rákóczi Kultúregylet elnöke, magáénak érzi Vasvári emlékét, ezért azzal a nemes ötlettel állt elő, hogy Budapesten is legyen egy hely, ahol méltó módon emlékezhetünk az 1848–49-es szabadságharcosra.
Ughy Attila segítségével sikerült helyet találni az emlékműnek a Pestszentimrei Református Egyházközséghez tartozó kertben. A kopjafa a Körösfőn található emlékmű mintájára készült el. Több mint két tonna súlyú, kétszáz éves tölgyfából faragta ki a körösfői Kovács Antal a kopjafát.  A kopjafára Pálfy Árpád csíkszeredai szobrász készítette a bronz szobrot, amely a hőst ábrázolja.

A főpolgármester ünnepi szónoklatát követően Turi András és Szabó Endre gyimesi Kossuth nótát adott elő, majd

Tadeusz Kwiatkowski
Péntek László Körösfő alpolgármestere,  Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere, Tadeusz Kwiatkowski, lengyel testvérvárosunk polgármestere mondott köszöntőt.   „A forradalom és szabadságharc eseményeiben kiemelkedő szerepet kapott e térség szülötte, Bem apó, akit a magyar nép örökre szívébe zárt”.  
Gáti Károly, kárpátaljai diák Wass Albert, A bujdosó imája című versét mondta el.
Az ünnepi műsort követően az 1848-49-es hősök tiszteletére a főváros nevében Tarlós István és Udgy Attila koszorúzott, majd a kerületi önkormányzat nevében Ughy Attila polgármester, Lévai István Zoltán alpolgármester  helyezte el az emlékezés virágait, valamint a  testvérvárosi delegáció, kerületi társadalmi és civil szervezetek, pártok, kerületi lakosok koszorúztak a Vasvári Pál kopjafájánál.

Körösfő és Tusnádfürdő polgármestere
Ajándék a kerületnek
Vasvári Pál halálának 160. évfordulója alkalmából kopjafát ajándékozott az erdélyi Körösfő Budapestnek. Az emlékművet a Pestszentimrei Református Egyházközség kertjében állították fel (2009-ben).  

 Vasvári Pál
Az 1848. márciusi események során Vasvári Pál is ott volt a vezetők között. A 12 pont megalkotásában majd a népgyűlés elé terjesztésében főszerepet vállalt.
A március 16-án a megalakult közcsend bizottmány tagja, a március 18-án  a petíciót vivő küldöttségben szintén ott volt.
Az április 11-én  megérkező minisztereket ő üdvözölte, majd mint titkár nyert alkalmazást a pénzügyminiszter mellett.
Kossuth Lajos többször használta polgári futárként a horvát  invázió alatt.
1949. elején Bihar, Szatmár és Szabolcs megyékben szabadcsapatot verbuvált, s annak vezére lett. Erdélyben  harcolt, mint őrnagy.
Fîntinel mellett a gyalui havason román csapatok megölték. A pontos időpont mai napig ismeretlen, június végén vagy július első napjaiban lehetett a tragikus kimenetelű csata. (Forrás : Wikipédia)

Körösfő
A falu Erdélyben, Kolozs megyében, Bánffyhunyadtól hat kilométerre, keletre fekszik. A Sebes-Körös forrásáról nevezték el, amely a Körös Forrása Csárda mögött ered. 1276-ban Crisfeu néven említik először.

komment

süti beállítások módosítása