HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.03.03. 01:24 amikeruletunk

Hová tűnt 800 millió forint?

Számos kerületi fejlesztésről szőtt álom elillanhat pusztán azért, mert a korábbi városvezetés nem fizette az adót a lakásrehabilitációs alap számára. A tartozás ma 789 millió forint és a főváros ragaszkodik a fizetéshez.

Igaz születésekor sokan vitatták a fővárosi közgyűlés 1995-ben alkotott rendeletét. Eszerint a kerületeknek saját ingatlanértékesítéseik után a befolyt nettó összeg 50 százalékát át kell utalniuk az úgynevezett lakásrehabilitációs alapba, amelyből aztán a főváros igény szerint osztja vissza a pénzt. Azonban ma is sok vitát szül, hogy az olyan reprezentatív belső kerületek, mint a VIII. és a IX. nagy beruházásokban gondolkodhatnak és ütemesen fejlődhetnek addig a külső kerületek számára csak csurran cseppen a közös pénzből.

A rendelet azonban ma is érvényben van, tehát a XVIII.kerületnek éppúgy kellett volna fizetnie az alap számára, mint a többi kerületnek. 2011-re mégis 789 milliós forintos tartozást halmozott fel Pestszentimre-Pestszentlőrinc.

Csomó Tamás alpolgármester szerint a befizetéseket tanulmányozva egyáltalán nem érthető, mi történt az elmúlt 15 évben. A kerület a 16-ból 5 évben fizetett adót, de soha nem annyit, amennyit kellett volna. A legaktívabbnak a 2000 és a 2003 közötti időszakban mutatkozott a kerület vezetése.

A nemfizetésre a magyarázat nagyon egyszerű ugyanis Budapest egyetlen szankciót tudott csak alkalmazni a rosszul vagy nem fizető kerületekkel szemben. Megtiltotta számukra, hogy ezek pályázzanak az alapban felgyűlt összegre. Az azonban valószínű, hogy ezekben az években is igényelt Pestszentimre-Pestszentlőrinc pénzt lakásrehabilitációra.

Azonban ezen helyzet miatt a kerület szorult helyzetbe került, mivel a vészesen eladósodott főváros ragaszkodik minden bevételéhez így ehhez is. Ennek következtében a kerületnek a fennálló adósságát törlesztenie kell. A kérdés csak az, hogy milyen ütemben. Ennek érdekében a kerület új vezetése folyamatosan tárggyal a fővárossal és most fektetik le az együttműködés alapjait.

A kerület vezetése ezen helyzethez igazodva most lajstromozza a legfontosabb igények listáját. Mérlegre teszik, hogy mi valósítható meg az adott feltételek mellett

Városkép

komment

süti beállítások módosítása