HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.02.21. 23:47 amikeruletunk

Kondor Béla 80 éves lenne...

Kondor Béla születésének 80. évfordulója tiszteletére megemlékezést és koszorúzási ünnepséget rendezett Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata és a Kondor Béla Közösségi Ház február 17-én, a képzőművész mellszobránál a kerületi Kossuth téren.

Az ünnepségen Vörösmarty Leánykar énekelt Zsákainé Papp Anita vezényletével, Ughy Attila polgármester mondott ünnepi köszönőt. „Kondor Béla művészete túlmutat az általánoson. Olyan világot teremt, amelynek minden pontja vonalat, minden vonala formát, minden formája ábrát jelölt. Olyan mögöttes ábrát, amit csak azok látnak, akiknek szemük van ahhoz, hogy meglássák a mozgatót, a belsőt, a lényeget. A magyar nyelv lényeglátásnak tartja ezt – mondta a polgármester.”

 

Ezt követően Szakolczay Lajos író, művészetkritikus méltatta a művészt. ”Kondor modernségbe oltott reneszánsz oltárán szárnyas angyalai atomkori lendülettel bekalandozták a teret, ugyancsak egymás mellett volt ember és Isten, szép és törvény, menny és pokol, szent és profán”.

Az ünnepségen Faragó Laura énekelt, majd koszorúzással ért véget a megemlékezés.

Az önkormányzat nevében Ughy Attila helyezte el az emlékezés virágait, majd Kondor Mária, a művész testvérhúga, továbbá Kiss Marianna a Kondor Béla Közösségi Ház nevében koszorúzott, de diákok, pályatársak és sokan mások eljöttek, és tiszteletüket tették Kondor Béla mellszobránál.

komment

süti beállítások módosítása