HTML

2011.02.03. 00:00 amikeruletunk

Csángó-est a Polgárok Házában

 „A csángó magyarság őskultúrája és megmaradási stratégiái” címet viselte a Polgárok Házában január 17-én rendezett csángó-est, amelyen Duma-István András klézsei író-költő, valamint Ianku Laura csángóföldi származású, de már az anyaországban élő kutató tartott előadást.

A csángó estet Lévai István Zoltán alpolgármester nyitotta meg, aki rövid beszédében elmondta: a kerület új vezetésének céljai között szerepel élő, tartalmas kapcsolat kiépítése a csángóföldi testvéreinkkel. Minden határon túli magyarnak kötelességünk segíteni, a leginkább hátrányos helyzetben élő csángóknak különösen is – szögezte le az alpolgármester.

Ianku Laura előadásában elmondta: a csángók mindig is magyarként határozták meg saját magukat. Erről számos írásos emlék is tanúskodik. A csángóknak különleges az Istenhez, a hithez és a földjükhöz fűződő viszonya.

Duma-István András előadásában áttekintést adott a csángó nép történelméből, híres szülötteinek tevékenységéből. Különböző motívumok, írásos emlékek és jelkép-rendszerek egész sorát mutatta be szóban és fényképen is, amelyek alátámasztják a magyarok és a csángók azonosságát.

A csángók túlélési stratégiáiról szólva Duma-István András kiemelte: 800 év után talán végre lehetőség nyílik, hogy a csángók is magyar állampolgársághoz jussanak, amely elé nagy várakozással tekintenek.

komment

süti beállítások módosítása