HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.01.23. 03:47 amikeruletunk

Körösfőről érkeztek

Az erdélyi Körösfőről tizenhatan érkeztek január 20-án a XVIII. kerületi városházára, hogy az anyakönyvi hivatalban beadják a magyar állampolgárság iránti kérelmüket. Ebből az alkalomból Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte Antal János körösfői polgármestert, a delegáció vezetőjét és a vele együtt érkezőket.

A körösfőiek népviseletbe öltözve, meghatottan várták, hogy beadhassák a XVIII. kerületben magyar állampolgárság iránti kérelmüket. Az állampolgársági esküt szintén kerületünkben teszik majd le.


A két település között a kapcsolat úgy kezdődött, hogy Körösfő alpolgármestere, Péntek László, aki  magáénak érzi Vasvári emlékét, azzal a nemes ötlettel állt elő, hogy Budapesten is legyen egy hely, ahol méltó módon emlékezhetünk az 1848–49-es szabadságharcosra.

Már majdnem meghiúsult az elképzelés az emlékmű közterületen való elhelyezésének szigorú szabályai miatt, amikor Ughy Attila, aki akkoriban fővárosi és kerületi képviselő volt, a segítségünkre sietett.

Így sikerült  helyet találni az emlékműnek a Pestszentimrei Református Egyházközséghez tartozó kertben.
Körösfői delegáció 2009-ben részt vett az emlékmű felállításánál, majd a következő év március 15-én, az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére rendezett koszorúzási ünnepségen a kopjafánál, a Pestszentimrei Református Templom kertjében.

komment

süti beállítások módosítása